Candu către procurori și judecători: „De acum încolo, asumați-vă propriile acțiuni și fiți pregătiți să răspundeți pentru ce ați făcut”

Clasa politică din R. Moldova  nu a demonstrat voință politcă în implementarea până la capăt a reformei justiției în R. Moldova. Deși  din 2009 reforma justiției este declarată drept o prioritate pe agenda de schimbări asumată de stat în fața Uniunii Europene,  aceasta a fost marcată de tergiversări, iar oamenii și-au pierdut  încrederea în instituțiilor de drept. Constatarea a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu în cadrul Forumului moldo-român „Reforma justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană”, desfășurat între 10-11 noiembrie la Chișinău.Deși a recunoscut carențele guvernării, Candu nu a întârziat să dea asigurări procurorilor, judecătorilor și juriștilor de pe ambele maluri ale Prutului că în ultimul an s-a reușit să se pună temelia unei „justiții independente, eficiente și corecte – independente de noi, politicienii; eficiente pentru oamenii care se adresează în justiție și corecte pentru toți locuitorii acestei țări”.

Totodată, șeful Legislativului, aflat în această funcție de aproape doi ani, a declarat că, „combaterea corupției va rămâne o prioritate absolută pentru mandatul acutal al Legislativului”, dar a menționat că  „o reformă veritabilă a justiţiei costă scump” și „nu este simplu de realizat, iar exemplul României este foarte elocvent în acest sens, însă miza este foarte mare”.

Andrian Candu nu a ezitat să enumere „eforturile” pe care le-a întreprins guvernarea în ultimul an și să afirme că în domeniul combaterii corupției cea mai semnificativă acțiune este adoptarea pachetului de legi cu privire la integritate și anume: Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Legea privind declararea averii şi a intereselor personale și Legea privind modificarea cadrului conex acestor două legi.

„Suntem, însă, conștienți de faptul că adoptarea cadrului legal nu este sunt suficientă pentru a asigura continuitatea și durabilitatea reformelor inițiate”, a declarat Candu.

„Ceea ce s-a întâmplat în România și ce a adus cel mai mare plus de credibilitate a fost momentul în care oamenii au văzut că lucrurile chiar se întâmplă și că instituțiile de drept au intervenit în zona așa numitelor „resurse umane”. Pentru că degeaba adoptăm legi noi, strategii și planuri de reformă dacă nu se intervine concret în cazul celor care săvârșesc fapte de corupție. Am reușit să adoptăm Legea cu privire la procuraturile specializate și Legea cu privire la procuratură care aduc schimbări fundamentale în sistem. Pentru prima dată de la independență avem înalți demnitari de stat cercetați și chiar condamnați penal. După instituirea procuraturilor specializate, am văzut un număr impresionant de vameși, polițiști, judecători, reținuți în cazuri de corupție”, a menționat șeful Legislativului.

Candu a enunțat obiectivele Parlamentului pentru perioada imediat următoare:
– Să desfășoare în continuare controlul parlamentar asupra implementării legilor
– Să numească membrii în Consiliul de Integritate
– Să elaborăm o legislație bună și un nou sistem, ce ar crea o unitate a procedurilor de recuperare a bunurilor infracționale sau a bunurilor fraudate.

„Recuperarea bunurilor infracționale este instrumentul ce va permite întoarcerea banilor delapidați. Satisfacția morală de la sancționarea unui infractor este o recompensă insuficientă. Toți trebuie să plătească nota de plată, iar noi, parlamentarii, suntem obligați să oferim acest instrument oamenilor legii, pentru ca ei să-și facă lucrul până la capăt”, a declarat Candu.

Cu toate că s-a arătat deschis pentru propuneri și sugestii, Candu a declarat că politicienii  nu vor să poarte responsabilitate pentru felul în care lucrează un procuror sau un judecător:

„Noi, politicienii vom urmări implementarea legilor, vom oferi instrumente pentru creșterea eficienței, dar nu mai vrem să purtăm responsabilitatea pentru felul în care lucrează un procuror sau un judecător. Am oferit, am garantat independență. De acum încolo, asumați-vă propriile acțiuni și fiți pregătiți să răspundeți pentru ce ați făcut, dar mai ales pentru ce nu ați făcut atunci când trebuia”, a menționat Andrian Candu.

Foto: privesc.eu


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Teodor

  N-am inteles, nu cumva Candu incepe sa ameninte angajatii din toate domeniile precum face Filip in guvern??? Daca e asa, atunci nustiu cine va mai indrazni sa ia mita dupa asta si dupa atitea arestari.

 2. slava

  Pana acum toti au facut doar pasi populari pentru a-si intari pozitia politica, si nicidecum pentru a schimba in sfarsit ceva in tara asta! Ma bucur ca in sfarsit am ajuns sa avem o conducere care doreste sa-si construiasca capitalul politic pe fapte concrete pentru cetateni si schimbari ale sistemului!

 3. Dracon

  Eu nustiu la ce se asteapta cetatenii R.Moldova, dar eu ma astept la cazuri precum sa intamplat in ultima perioada in care judecatorii corupti sa fie trasi la raspundere, precum cei 18 care au fost retinuti in ultima luna.

 4. Maria Furtună

  Ca sa-si faca treaba cinstit, trebuie pusi toti sub presiune nu doar judecatorii si procurorii, iar imunitatea sa fie scoasa la toti cei care se bucura la moment de ea. Ca sa nu sa se intample ca in cazul lui Filat, cand a fost necesar votul parlamentului ca sa i se ridice imunitatea si sa fie tras la raspundere.

  • Uncleded

   O sa inchida vreo doi procurori, cum au facut cu judecatorii si atunci o sa vedem noi eficienta. Sa stie ca daca iau mita, nu doar raman fara lucru dar ajung la inchisoare, in asa mod o sa prinda la minte.

 5. alex kooper

  Da ce vor face cei cu musca pe caciula vor protesta alaturi de Nastase si Maia . Au motive clanul pe juumate e in inchisoare nu?!

 6. Iulian Andrei

  Dacă un procuror sau judecător este corupție el trebuie automat s ăajungă în spatele gratiilor nu putem tolera o justiție coruptă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *