Avocatul poporului cere repetat investigarea amenințărilor lansate de Ilan Șor la adresa jurnaliștilor

Ilan Șor nu va fi cercetat penal pentru amenințările lansate la adresa unor jurnaliști și politicieni. Potrivit Procuraturii Generale, „faptele comise de cetățeanul Ilan Șor Miron în data de 20.07.2018 nu sunt prevăzute de legea penală ca infracțiune”. În acest context, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, aexpediat un demers repetat Procuraturii Generale, dar și președintelui Parlamentului cu solicitarea adoptării până la finele mandatului actualului Legislativ a pachetului de legi cu privire la crimele bazate pe ură și prejudecată.

„Angajații Oficiului Avocatului Poporului au analizat argumentarea juridică pentru emiterea acestei ordonanțe și au constatat că reprezentanții Procuraturii municipale au făcut referință doar la declarațiile primarului de Orhei cu discurs de ură și incitare la violență, pentru care, cu adevărat, în prezent în legislația națională nu există reglementări clare vizînd infracțiunile motivate de prejudecată, în corespundere cu standardele internaționale în domeniu”, se menționează într-un comunicat de presă emis de Avocatul Poporului.

În acest context, pentru lichidarea lacunelor din legislație, Ombdusmanul s-a adresat cu un demers președintelui Parlamentului cu solicitarea examinării în regim prioritar pînă la finalizarea mandatului actualului Legislativ a pachetului de legi cu privire la crimele bazate pe ură și prejudecată, care a fost votat în 2016 în prima lectura.

De asemenea, într-un demers repetat pe numele Procurorului General, Eduard Harunjen, Ombudsmanul a solicitat întreprinderea măsurilor care se impun în contextul persecutării și intimidării jurnaliștilor, aspect ignorat cu desăvîrșire de către reprezentanții Procuraturii municipale.

„În demersul repetat expediat procurorului general, Avocatul Poporului a reamintit că dacă în cazul discursului motivat de prejudecată legislația națională nu este perfectă, atunci în ceea ce privește intimidarea și persecutarea jurnaliștilor există norme legale care prevăd sancțiuni pentru asemenea gen de infracțiune, cum ar fi articolul 1801 din Codul Penal. În demers de asemenea au fost invocate norme și standarde internaționale în domeniu, pe care Republica Moldova s-a angajat să le respecte”, se precizează în comunicatul publicat pe site-ul Avocatului Poporului.

La 20 iulie curent, primarul de Orhei a postat un mesaj video în care declara că odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” («проплаченые журналюги, которые позволяют себе писать гадости про людей») o eventuală lege a lustrației. Ilan Șor a făcut declarațiile în contextul unui protest al susținătorilor săi. „Încetați, mizeriilor. O să ajung la voi!”, a mai spus el, etichetându-i pe jurnaliști cu apelativul depreciativ „jurnaliughi” («журналюги»).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Solomon

    Presa din RM cu mici exceptii, isi merita locul si stima, pe care si l-a faurit prin lasitatea ei. Uniii au tradat poporul Altii – patronii, Ai treilea a- vocatia, preferaind tactica strutului. Vine 8 noiembrie- Ziua solidaritatii jurnalistilor. Poate ca atunci ei se vor trezi din somnul in care i-a adus copurupia materiala morala, generata si de unele decoratii titluri etc …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *