Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Asistentă medicală, condamnată pentru malpraxis,…

Asistentă medicală, condamnată pentru malpraxis, dar lăsată să muncească

Procuratura raionului Ştefan Vodă a demonstrat vina unei asistente medicale de încălcare din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a cauzat decesul unui copil.

În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit că, în dimineaţa zilei de 31 ianuarie 2014, o localnică a telefonat la oficiul medicului de familie din satul Răscăieţi, comunicându-i asistentei medicale la secția de pediatrie că fiica sa minoră are febră. Contrar prevederilor legale, asistenta medicală nu a înregistrat solicitarea în registru, deplasându-se la chemare abia peste patru ore, atunci când starea sănătăţii fetiţei se agravase.

În seara aceleiaşi zile, femeia a telefonat din nou asistenta medicală pentru ajutor, care deplasându-se repetat la domiciliul acesteia i-a injectat copilului soluţie de 0.7 „Dexamitazon”, iar, peste câteva minute, fetiţa, de doar 2 luni, a decedat.

Raportul de expertiză medico-legală, dispusă de procurori pe acest caz a arătat că, moartea fetiţei a survenit în urma insuficienţei respiratorii, condiţionată de pneumonia interstiţială, cu bronşită catarală-descuamativă obstructiva acută ca consecinţă a infecţiei respiratorii acute. Asistenţa medicală acordată copilului a fost tardivă (peste patru ore după prima solicitare a părinţilor). Conform documentaţiei medicale prezentate, asistenta medicală a evaluat insuficient starea generală a copilului, nu a anunţat medicul de familie despre datele vizitei la domiciliu a pacientului – vizita medicului de familie la domiciliu fiind obligatorie în astfel de cazuri. Între deficienţele în acordarea asistenţei medicale şi survenirea decesului se constatată legătură de cauzalitate.

Recent, pentru cele incriminate de procurori instanţa a condamnat-o pe asistenta medicală la 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 1 an, fără privarea de dreptul de a activa în domeniul medicinii. Procuratura anunţă că va contesta sentinţa Judecătoriei Ştefan Vodă sub aspectul aplicării în privinţa inculpatei inclusiv şi a pedesei complementare – privarea de dreptul de a practica medicina.