Aprobat în primă lectură: La funcția de procuror general ar putea candida și experții din străinătate

Fracțiunile PAS, PPDA și PSRM au aprobat în prima lectură mai multe modificări la legea cu privire la Procuratura Generală, prin care se exclude condiția deținerii cetățeniei R. Moldova pentru a candida la funcția de procuror-general. Astfel, odată cu această modificare, în concursul pentru funcția de procuror general al R. Moldova vor putea candida și experții din străinătate.

„Prin modificarea art.17, se propune, în primul rând, excluderea condiției deținerii de către un aspirant la funcția de Procuror General a cetățeniei Republicii Moldova. Considerăm că selectarea transparentă și meritocratică în funcția de Procuror General a unei persoane din afara Republicii Moldova (de exemplu, dintr-un stat membru al UE) cu experiență și rezultate remarcabile în domeniul juridic ar putea schimba (sau cel puțin pune bazele schimbării) situația în domeniul activității organelor procuraturii”, se menționează în nota informativă a proiectului aprobat de Parlament.

Totodată, a fost propusă și anularea condiției experienței de cel puțin cinci ani în funcția de procuror pentru candidația la funcția de procuror general. De asemenea, se propune ca concursul de recrutare a Procurorului General să nu fie desfășurat exclusiv de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), ci de către o comisie de concurs constituită de către CSP în care ar intra, în afară de membrii CSP, exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali. Potrivit deputaților, o asemenea măsură va contribui la selectarea Procurorului General în mod participativ și va face ca procedura de selecție să fie una imparțială și corectă.

Deputații au mai propus extinderea numărului de membri ai CSP de la 12 la 19. Astfel, societatea civilă va fi reprezentantă în CSP de un număr mai mare de membri.

Proiectul aprobat astăzi în Parlament face parte din pachetul de legi cu privire la „dezoligarhizarea țării”, propus de Blocul ACUM.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. popinciuc ion

    Daca vreti procuror general din afara tarii, atunci hai sa alegem si presedintele si priministru sitot guvernul din afara tarii,aia or fi mai patrioti ca voi. Oilor nici nuso uscat cerneala pe numirle voastre si vindeti TARA pi bucati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *