Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Apelul lui Dodon, după ce…

Apelul lui Dodon, după ce CSP-ul a remis Parlamentului sarcina de a desemna un procuror general interimar

La scurt timp după ce procedura de desemnare a unui procuror general interimar de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a eșuat, pe motivul lipsei de cvorum pentru convocarea ședinței, șeful statului a lansat un „apel” la adresa Parlamentului pentru „a lansa neîntârziat procedurile ce se impun pentru identificarea unei candidaturi ireproșabile, integre, în spiritul meritocrației și al profesionalismului”.

Igor Dodon solicită Legislativului de a stabili ziua de 31 iulie drept data limită pentru propunerea și desemnarea candidaturii, astfel încât un decret de numire în funcție a unui procuror general interimar să poată semna nu mai târziu de 1 august.

„În perioada actuală, Republica Moldova nu-și poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Or, procedura selectării și numirii procurorului general este una de lungă durată (de la 60 la 90 de zile lucrătoare), și poate afecta nu doar buna funcționare a eșichierului procuraturii, dar și drepturile cetățenilor în procesele și procedurile în curs de examinare”, explică Igor Dodon apelul către deputați.

Astăzi, 26 iulie, a expirat termenul în care CSP-ul urma să desemneze un procuror general interimar și să-l propună șefului statului pentru numire în funcție. Potrivit Legii cu privire la Procuratură, modificate recent, în timp record și fără a exista consultări publice la acest subiect, Parlamentul este cel care va desemna în termen de trei zile un procuror general interimar, va obține un aviz al CSP în privința acestuia și-l va propune lui Igor Dodon spre aprobare.

La CSP s-au înscris trei pretendenți la funcția de procuror general interimar: Viorel Morari, fost șef PA, Anatolie Istrate, avocat, și Viorel Radețchiprocuror în Secția procurori pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale.

Procurorul general interimar ar urma să conducă Procuratura Generală până la numirea unui procuror general prin decret prezidențial în urma organizării de către CSP a concursului pentru această funcție.

Funcția de țef al PG a rămas vacantă la 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat. Interimatul este asigurat în prezent de adjunctul desemnat de Harunjen pentru exercitarea atribuțiilor în lipsa sa, Igor Popa.