Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Anatol Mătăsaru, condamnat la…

(VIDEO) Anatol Mătăsaru, condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru huliganism

Activistul Anatol Mătăsaru a fost condamnat la patru ani de închisoare într-un dosar de huliganism, după ce a difuzat un material video realizat la Judecătoria Râșcani în octombrie 2014. Sentința  este cu drept de recurs în termen de 15 zile la Curtea de Apel.

Sursa Video: www.ZdG.md

Anatol Mătăsaru, cunoscut pentru protestele sale ingenioase la diferite instituții ale statului, a fost condamnat astăzi la patru ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de huliganism. Instanța l-a recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 287 alin. 2, lit. a) al Codului Penal al Republicii Moldova.

Activistul susține că a fost condamnat pentru critica adusă judecătorilor, comportamentul față de ei și știrbirea imaginii justiției.

L-am întrebat pe judecătorul Potâng: ”de ce vă comportați ca un bădăran?  Am zis ca un bădăran, adică o comparație, o judecată de valoare. N-ar fi fost nimic dacă nu postam acest video pe Curaj.TV – asta e unica lor probă la dosar. Nu sunt de acord cu sentința judecătorului Balan. O voi ataca cu Apel” , a declarat Anatol Mătăsaru.

Amintim că în martie 2015, Mătăsaru a fost condamnat la doi ani de detenție condiționat pentru acțiunea din fața Procuraturii Generale din 2013. Atunci protestatarul a expus mai multe obiecte de artă în fața instituției.

Articolul 287 din Codul Penal al RM. Huliganismul
(1) Huliganismul, adică acţiunile intenţionate care încalcă grosolan ordinea publică, însoţite de aplicarea violenţei asupra persoanelor sau de ameninţarea cu aplicarea unei asemenea violenţe, de opunerea de rezistenţă violentă reprezentanţilor autorităţilor sau altor persoane care curmă actele huliganice, precum şi acţiunile care, prin conţinutul lor, se deosebesc printr-un cinism sau obrăznicie deosebită,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Aceeaşi acţiune săvîrşită:
a) de o persoană care anterior a săvîrşit un act de huliganism;
b) de două sau mai multe persoane
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 400 la 1.000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 5 ani.