Analiză CRJM: Cum unii funcționari scapă ușor din dosare de mare corupție

În anii 2016-2017, autoritățile au inițiat mai multe cazuri de mare corupție. Centrul de Resurse Juridice din Moldova a analizat dosarele a patru funcționari și a constat că în toate cele patru cazuri, judecătorii au aplicat sancțiunile minime prevăzute de Codul Penal. Totodată, în nici unul din cele patru cazuri, persoana nu a fost condamnată la închisoare cu executare reală.

CRJM a mai constatat că în trei cazuri din patru, după recunoașterea vinovăției, persoanele au fost eliberate din arest sub control judiciar. Totodată, în trei cazuri din patru, hotărârile judecătorești au fost publicate, dar anonimizate. Doar într-un caz, două hotărâri judecătorești, a instanței de fond și a Curții Supreme de Justiție, au fost publicate integral, cea a instanței de apel fiind publicată, dar anonimizată.

Valeriu Triboi, ex-viceministru al Economiei, propus de PDM, a primit minimul sancțiunii cu amenda și a interdicției de a ocupa funcții publice pentru abuz de putere la cumpărarea unei încăperi de la o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Economiei și obligarea altei instituții să o repare din contul ei, după ce i-a dat-o în locațiune.

Iurie Chirinciuc, ex-ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, propus de PL, a primit minimul sancțiunii cu amenda și a interdicției de a ocupa funcții publice pentru trafic de influență și abuz de serviciu în procesul de reabilitare a drumului R6-M1 Ialoveni.

Igor Gamrețki, ex-șeful Direcției Transport Public și Căi de Comunicație la Primăria municipiului Chișinău, propus de PL, a primit minimul pedepsei cu închisoarea, iar CSJ i-a anulat interdicția de a deține funcții publice ca urmare a traficului de influență prin fraudarea licitației privind deschiderea în Chișinău a parcărilor cu plată, favorizând compania străină în schimbul cedării în folosul lui a 26% din capitalul social al companiei.

Veaceslav Ceban, ex-șef de direcție la Serviciul Protecție și Pază de Stat, fost șef al Departamentului Instituții Penitenciare și fost viceministru al Afacerilor Interne, a primit cea mai mică amendă posibilă pentru traficul de influență prin extorcarea a 60 de mii de euro pentru influențarea unor procurori în vederea clasării unei cauze penale.

Foto: http://livenews.md, politics.md, realitatea.md, sputnik.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “Cum unii funcționari scapă ușor din dosare de mare corupție” Problema se pune nu cum, ci cu cit, cit banet si la cine merzhe acesta? La Plaha, la DODON, sau alte potai si zhavre dea lor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *