Alți doi judecători ar putea fi urmăriți penal

Încă doi judecători ar putea fi urmăriți penal. La ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 7 martie, potrivit agenedei, procurorul general al R. Moldova, Eduard Harunjen va cere magistraților „eliberarea acordului  privind pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală” a doi judecători, numele acestora însă nu este indicat.

Pe ordinea de zi figurează și alte subiecte interesante, cum ar fi desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Judecătoriei Chișinău. Judecătoria nu are încă un președinte, după ce judecătorul controversat Radu Țurcanu, unicul candidat înscris în concursul pentru suplinirea funcției, a cerut repetat membrilor CSM, la 31 ianurie și 7 februarie, amânarea derulării concursului.

La 4 octombrie 2016, CSM a anunțat concurs pentru suplinirea funcţiei de preşedinte al Judecătoriei Chişinău. La acest concurs a participat un singur candidat, Radu Ţurcanu, vicepreşedintele Judecătoriei Botanica. În urma votului deschis exprimat de membrii prezenţi la şedinţa Plenului CSM din 29 noiembrie 2016, s-a constatat însă că Ţurcanu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi promovat în această funcţie. Astfel, concursul pentru suplinirea funcţiei de preşedinte s-a considerat eşuat, iar CSM a anunţat un nou concurs, la care, iarăși, s-a înscris doar Radu Ţurcanu.

Citiți AICI despre noua tentativă a unui judecător controversat de a ajunge la șefia Judecătoriei Chișinău

De asemenea, la ședința de marți, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari va prezenta un demers referitor la desemnarea unor instanțe-pilot pentru testarea funcționalității sub-Sistemului informațional eDosar judiciar.

În plenul CSM se vor prezenta și reprezentanții Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești cu un demers referitor la desemnarea unei instanțe-pilot în vederea implementării unui mecanism de modificare a funcționalității Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD).

Plenul CSM se va întâlni în ședință marți, ora 9.00. Ședința va fi transmisă în regim online pe pagina csm.md.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Tamara Veleșco

    Eu sunt de parerea, ca judecatoriiin tara noastra poarta raspunderea penala numai pentru fapte, ce ar liza statul de o suma cu citevaisprezece de zerouri de lei, dolari sau euro. Dar daca judecatorii au primit incheieri, decizii incalcand cerintele Codului deProcedura Civila RM, al Conventiei pentru drepturile copilului din 1989, a Legii RM 338 despre drepturile copilului si in asa fel au lipsit copilul de a incasa pensia alimentara pentru a se dezvolta normal,lipsind acest copil de pensie alimentara de citeva sute de mii de lei- in actiunile judecatorilor lipsesc semnalmente de infractiune. Asa raspuns am primit de la procurorul anticoruptie V.Morari, fara a fi primita ordonanta in baza art.274 CPC RM, dupa cum am cerut eu. Si ce se primeste, ca judecatorii RM pot fi atrasi la raspundere numai daca in urma deciziilor primite de judecatori are de pierdut statul, dar daca are de pierdut un copil minor- nu este incalcare de LEGE al RM.

  2. ivancelgroaznic

    ” CSM a anunţat un nou concurs, la care, iarăși, s-a înscris doar Radu Ţurcanu. ”
    Minzheala cu praf la oki … Zhokuri deale lor, ka sa iasa cin le trebe lor … iar prostimea inghite totate snoavele shi nu pune intrebari. shi uite ashe ne prostesk de zi cu zi, iara noi, ne planzhem, dekit sa luam atitudine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *