Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Alți doi judecători ar putea…

Alți doi judecători ar putea fi urmăriți penal

Încă doi judecători ar putea fi urmăriți penal. La ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 7 martie, potrivit agenedei, procurorul general al R. Moldova, Eduard Harunjen va cere magistraților „eliberarea acordului  privind pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală” a doi judecători, numele acestora însă nu este indicat.

Pe ordinea de zi figurează și alte subiecte interesante, cum ar fi desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Judecătoriei Chișinău. Judecătoria nu are încă un președinte, după ce judecătorul controversat Radu Țurcanu, unicul candidat înscris în concursul pentru suplinirea funcției, a cerut repetat membrilor CSM, la 31 ianurie și 7 februarie, amânarea derulării concursului.

La 4 octombrie 2016, CSM a anunțat concurs pentru suplinirea funcţiei de preşedinte al Judecătoriei Chişinău. La acest concurs a participat un singur candidat, Radu Ţurcanu, vicepreşedintele Judecătoriei Botanica. În urma votului deschis exprimat de membrii prezenţi la şedinţa Plenului CSM din 29 noiembrie 2016, s-a constatat însă că Ţurcanu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi promovat în această funcţie. Astfel, concursul pentru suplinirea funcţiei de preşedinte s-a considerat eşuat, iar CSM a anunţat un nou concurs, la care, iarăși, s-a înscris doar Radu Ţurcanu.

Citiți AICI despre noua tentativă a unui judecător controversat de a ajunge la șefia Judecătoriei Chișinău

De asemenea, la ședința de marți, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari va prezenta un demers referitor la desemnarea unor instanțe-pilot pentru testarea funcționalității sub-Sistemului informațional eDosar judiciar.

În plenul CSM se vor prezenta și reprezentanții Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești cu un demers referitor la desemnarea unei instanțe-pilot în vederea implementării unui mecanism de modificare a funcționalității Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD).

Plenul CSM se va întâlni în ședință marți, ora 9.00. Ședința va fi transmisă în regim online pe pagina csm.md.