Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Alexandru Tănase: „Președintele Curții Constituționale…

Alexandru Tănase: „Președintele Curții Constituționale poate influența politica externă”

Președintele Curții Constituționale (CC) nu este superiorul judecătorilor, dar el poate influența politica externă a instituției, a declarat Alexandru Tănase, fost președinte al Înaltei Curți, în cadrul ediției din 13 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi”.

„În mod normal, președintele CC este ordonatorul de credite, administrează clădirea și stafful instituției; el nu este superiorul sau șeful judecătorilor. Asta în mod normal și în situația în care ai judecători puternici, care au propriile viziuni ș.a.m.d. Când ai judecători mai slabi, sigur că cel care este mai pregătit va reuși să-și impună punctul de vedere. Problema este alta: ce poate influența un președinte la CC. El poate influența politica externă a CC, este vorba despre relații internaționale, abordările în hotărârile care se redactează, practica pe care o urmează o instanță de jurisdicție constituțională. Dacă ai în fruntea instituției o presoană cu viziuni proocidentale, sigur că va înfățișa cele mai bune modele europene și occidentale de dezvoltare a jurisprudenței CC. Atunci când ai un președinte la CC cu un background de general de miliție sovietic, sigur că se va axa pe abordările pe care le găsim în Federația Rusă, Kazahstan, dar nu în zonele mai avansate și aici președintele are un rol-cheie”, a declarat acesta.

Potrivit lui Tănase o „mare problemă” este faptul că nimeni dintre cei șase judecători ai Înaltei Curți nu a scris vreodată o hotărâre judecătoarească de drept constituțional, componența este nouă și nu există memorie instituțională. Totuși, el menționează că „vom putea judeca lucrurile după ce vom vedea primele hotărâri cu impact politic major”.

Referitor la posibilitatea ca actualii judecători constituționali să revizuiască unele hotărâri din trecut, Tănase a precizat că acest lucru poate fi doar „ilegal”.

„Legea permite revizuirea sau distanțarea de propria jurisprudență doar în două cazuri: când s-a modificat legea sau când există o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului. În 25 de ani de activitate a CC, au existat două hotărâri revizuite, ca rezulatat al adoptării de Marea Cameră a Curții Europene: controlul asupra actelor cu caracter individual, o hotărâre revoluționară și dubla cetățenie”, a adăugat fostul președinte al Înaltei Curți.

În același timp, Alexandru Tănase a subliniat că „ceea ce s-a întâmplat în luna iunie trebuie scos din afara contextului CC, este o situație ieșită din comun, care n-are nicio legătură cu exercitarea jurisdicției constituționale”.

Numirea lui Vladimir Țurcan, exponent al PSRM, a provocat mai multe nemulțumiri din partea reprezentanților blocului ACUM și ai societății civile. De cealaltă parte, socialiștii au declarat că fostul deputat este un „profesionist” și că el nu mai are tangențe cu partidul.