Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Alexandru Tănase: „Eu vreau să…

Alexandru Tănase: „Eu vreau să avem o justiție care face dreptate”

Proaspătul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, promite să publice în curând principalele teze de reformă pe care intenționează să le realizeze pe perioada mandatului său. În cadrul emisiunii televizate de la TVR Moldova „Punctul pe Azi”, Tănase a vorbit despre starea actuală a sistemul judiciar, comparativ cu perioada post comunistă, dar și despre primele sale acțiuni în calitate de ministru al Justiției.

Primele intervenții cu care va veni noul ministru al Justiției vor fi legate de aplicarea măsurilor de arest preventiv, considerată a fi problema cea mai importantă care generează nemulțumirea oamenilor și distorsionează sistemul și principiile fundamentale ale unui proces echitabil.

„Vom veni cu o serie de modificări legislative, care ar trebui să redreseze brusc situația, inclusiv cu specializarea judecătorilor. Cred că chiar săptămâna viitoare vor fi luate niște decizii la nivel de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), privind specializarea judecătorilor în municipiul Chișinău, astfel încât, să nu mai poată procurorii să-și aleagă judecătorii la care merg ei după mandatul de arest, să fim siguri că repartizarea aleatorie este una aleatorie și că sunt toate condițiile ca nimeni să nu vină să preseze judecătorul să ia o decizie sau alta, inclusiv la nivelul instanțelor de apel.

Din câte cunosc săptămâna viitoare vor fi întreprinse mai multe măsuri, chiar cu participarea CSM, pentru a discuta acest subiect. Sper foarte mult ca într-o perspectivă de șase-șapte luni de zile să redresăm situația, să ajungem la o proporție de aplicare a măsurilor de arest prevenitv, similară cu cea care a fost în 2007-2009, după reforma din 2006”, a declarat ministrul Justiției, Alexandru Tănase.

Tănase a declarat că a avut mai multe discuții cu reprezentanți din societatea civilă, în urma cărora a constatat că, de fapt, până acum, a lipsit cu desăvârșire un dialog între putere și societatea civilă.  „Trebuie să avem un dialog cu societatea civilă, trebuie să avem un dialog cu presa, cu presa de investigații, trebuie să manifestăm deschidere”, susține ministrul Justiției.

Anterior, predecesorul său, fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, a desconsiderat rolul societății civile în mai multe situații, cea mai recentă fiind pe 18 decembrie, în timpul audierilor publice în legătură cu proiectul de lege privind dezincriminarea infracțiunilor economice. Atunci, ministrul Cebotari s-adeclarat nemulțumit de prezența reprezentanților soietății civile la dezbateri, iar ca rezultat, reprezentanți din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” și Centrului de Resurse Juridice din Moldova, au părăsit ședința, în semn de protest.

Starea sistemului judiciar actual, comparativ cu cel moștenit de la comuniști

Întrebat în ce stare este sistemul judiciar actual, moștenit de la guvernarea pro-europeană, sistem în care „s-au pompat foarte mulți bani pentru a-l reforma”, comparativ cu sistemul judiciar din perioada 2009-2011, moștenit de la comuniști, Alexandru Tănase a declarat că realitățile sunt total diferite.

„În anul 2009 când am venit la justiție, lucrurile nu mergeau tocmai bine, dar există domenii în care lucrurile totuși mergeau mai bine, în mod special pe justiția penală, pe măsuri preventive, lucrurile erau mai echilibrate deoarece s-a făcut o reformă în 2006-2007, care a readus cadrul normativ în corespundere cu cerințele jurisprudenței Curții Europene.

Acume o altă situație, sunt domenii unde lucrurile merg mai bine, nu mai avem proceduri care se tergiversează cu anii, mă refer endemic. Nu mai avem problema neexecutării hotărârilor judecătorești. Statisticile, chiar și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului arată o scădere, dacă nu greșesc, de 4 sau de 5 ori  a numărului de cereri care sunt admisibile  și care sunt judecate de Curtea Europeană.

Asta însă nu înseamnă că lucrurile merg perfect. Avem o problemă de comunicare, avem o problemă de percepție a justiției”, susține Tănase.

„Eu vreau să avem o justiție care face dreptate”

Întrebat despre cum vede evoluția justiției din R. Moldova într-o perspectivă de un an – doi, Tănase a declarat că își dorește „o justiție care face dreptate”.

„Astăzi, justiția nu face dreptate, din păcate. Chiar și în cazurile când dă soluții, oamenii nu au senzația că s-a făcut dreptate. Justiția trebuie făcută, nu doar corect, dar trebuie făcută astfel, ca oamenii să vadă că se face dreptate. Este o chestie de percepție, justiția este unul din cele mai sensibile domenii, unde percepția și încrederea publică sunt elementul cheie”, susține ministrul Justiției, Alexandru Tănase.

Despre pimarii hărțuiți și șantajați cu dosare penale

Referindu-se la cazurile în care unii primari ai localităților din țară au fost hărțuiți și presați cu dosare penale, Tănase a precizat că această problemă ține de „procurori, poliție și cei care poartă epoleți”, în niciun caz nu ține de judecători. Totodată, acesta a menționat că nu numai primarii se confruntă cu presiuni și nu neaparăt, presiunea vine din partea politicului.

„Din păcate, mentalitatea nu o schimbi într-o singură zi și cei care lucrează în procuratură, în poliție, chiar și judecători. Ei undeva se simt parte a mașinii represive a statului, cea ce este greșit. Justiția nu trebuie să fie preocupată nici de combaterea corupției, nici de combaterea criminalității. Judecătorul trebuie să aplice exact legea. Dacă persoana este vinovată, să fie sancționată, dacă nu este vinovată, indiferent de presiuni, persoana să fie achitată. Acesta este semnalul de alarmă pe care vreau să-l trag”, a declarat Tănase.

Despre dosarul lui Ilan Șor

Întrebat de ce traducerea dosarului primarului de Orhei, Ilan Șor, durează mai bine de jumătate de an, fapt care stârnește suspiciuni și nemulțumuri în societate, Alexandru Tănase s-a arătat sceptic cu referire la această tergiversare, însă a punctat că nu are dreptul legal să comenteze, dar nici să intervenă pe acest caz.

Totodată, ministrul Justiției, Alexandru Tănase, susține că, atâta timp cât există interes din partea populației într-un anumit dosar penal, judecătorii trebuie să se mobilizeze și să ducă la bun sfârșit procesul inițiat.

„Nu voi comenta niciun dosar care e acum în instanță, mă împiedică legea să fac lucrul acesta. Dar,  ca un mesaj general pentru judecători , atunci când sunt probleme sensibile public, vă rog foarte mult, trebuie să le prioritizați”, a afirmat Tănase.

După ce își va încheia mandatul în minister, Tănase a spus că, cel mai probabil, va reveni în avocatură și s-a declarat neinteresat de a se implica în vreun partid politic .

Foto: capturăTVRMoldova