Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Alexandru Pânzari la Curtea…

(VIDEO) Alexandru Pânzari la Curtea de Apel, în dosarul din 7 aprilie 2009

Curtea de Apel Chișinău a examinat astăzi recursul împotriva hotărârii Judecătoriei sectorului Buiucani din 4 martie curent, prin care actualul șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari a fost achitat în dosarul 7 aprilie 2009.  Șeful IGP, prezent în ședință, s-a declarat nevinovat și s-a arătat convins că hotărârea va fi menținută de instanța de apel.  

Completul de magistrați format din judecătorii Liubovi Brânza, Maria Negru și Alexandru Șpac a admis cererea procurorului de a audia repetat cinci martori și cererea avocatei părții vătămate, Ana Ursachi, privind audierea a trei martori. Chiar dacă va fi găsit vinovat însă, Alexandru Pânzari nu riscă închisoare, deoarece a expirat termenul de prescripție a infracțiunii.

Amintim că la 4 martie 2016, magistratul Judecătoriei sectorului Buiucani, Ghenadie Plămădeală l-a achitat pe Alexandru Pânzari în dosarul 7 aprilie, în care acesta era acuzat de depăşirea atribuțiilor de serviciu și cauzarea daunelor în proporții considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice. Infracțiunea prevede amendă de la 300 la 800 unităţi convenţionale sau  închisoare de până la 3 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Potrivit rechizitoriului, Alexandru Pânzari, pe atunci șef al Direcției Combatere a Crimei Organizate a Departamentului Serviciilor Operative a Ministerului Afacerilor Interne, la 11.04.2009, i-a cerut unui oarecare Eugeniu Volos să declare că i-ar fi văzut la 7 aprilie pe frații Anatol, Gheorghe și Sergiu Stepuleac aruncând cu pietre în clădirile Parlamentului și Președinției. În baza acelor mărturii, cei trei fraţi au fost reținuți și învinuiți de organizarea și conducerea dezordinilor în masă. Ulterior însă, din lipsă de probe, dosarele au fost clasate, iar martorul a recunoscut că a depus mărturii false. Fra­ţii Ghe­or­ghe şi Ana­to­lie Ste­pu­leac au depus o plângere la CEDO, iar Curtea a obligat statul să plătească celor doi, în total, 14 mii de euro (apro­xi­ma­tiv 260 mii de lei).

Avocatul fraților Stratuleac, Ana Ursachi, a declarat că decizia instanței de fond este una ilegală şi că a sesizat Consiliul Suprem al Magistraturii de mai multe ori referitor acțiunile judecătorului Ghenadie Plămădeală, dar nu a primit niciun răspuns.

Ana Ursachi a declarat că unul dintre martorii care urmează a fi audiați în instanța de apel „va prezenta probe precum că în perioada în care s-a investigat crima legată de 7 aprilie, Pânzari a mai comis o infracțiune.”, astfel termenul de prescripție urmează a fi anulat. „Este vorba de participarea la constrângerea altui martor pentru a da declarații împotriva aceluiași Stepuleac, însă aceasta a fost o procedură separată, care s-a examinat de Procuratura Buiucani. Organele de drept, așa-zisele organe de drept au fpcut tot posibilul ca să disperseze această cauză, s-o mărunțească ca să nu putem nicicum s-o adunăm într-un tablou întreg.”, a menționat Ana Ursachi.

Următoarele ședințe în dosarul șefului IGP, Alexandru Pânzari sunt stabilite pentru 17 și 19 mai.


Amintim că în aceeaşi cauză penală, controversatul om de afaceri Adrian Nichifor, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de puşcărie. Asta după ce unii martori au declarat în instanţă că au fost racolaţi de Nichifor şi plătiţi de Dorin Damir, finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc, ca să depună mărturii mincinoase.