Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Alexandru Jizdan: „Este adevarat că…

Alexandru Jizdan: „Este adevarat că ieșim în urma unei declarații politice”

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, recunoaște că deși mai bine de cinci ani în legislație este stipulat expres că agenții de patrulare nu au voie să oprească fără motiv șoferii în trafic, prevederile respective nu au fost respectate în practică.

După ce ieri, 17 octombrie, Vladimir Plahotniuc, liderul PDM,  s-a arătat nemulțumit că șoferii sunt opriți de către polițiști neîntemeiat și a solicitat Guvernului să se ia măsurile de rigoare în acest sens,  astăzi, 18 octombrie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a recționat imediat la solicitare. Ministrul Jizdan a organizat o conferință de presă la acest subiect, în cadrul căreia a recunoscut că articolul 25 din Legea cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului din 2012 prevede că agenții de patrulare nu au voie să oprească fără motiv șoferii în trafic însă oamenii legii nu respectă  stipulările legale.

„Vin cu un mesaj către angajații noștri, de a nu stopa fără motiv șoferii, totodată rog șoferii să dea dovadă de respect reciproc, pentru că, cu părere de rău, atunci când nu sunt inspectori în stradă, primim deseori plângeri din partea cetățenilor din cauza abuzului altor șoferi”, a declarat ministrul.

Întrebat de jurnaliști de ce a fost nevoie ca această inițiativă să fie anunțată de Vlad Plahotniuc, care nu deține nicio funcție publică în stat, dar nu a fost discutată în cadrul ședințelor de Guvern, Jizdan a declarat că nu a fost un lucru coordonat între Ministerul de Interne și politic.

„Astăzi guvernarea este asumată de acest partid, eu nu văd nicio problemă ca nu doar domnul Plahotniuc să iasă cu astfel de sugestii. Noi îndemnăm ca toți liderii politci și toți cei care înțeleg ce este securitate, atunci când primesc mesaje de la cetățenii noștri, care vorbesc despre lacunele în gestionarea proceselor, eu rog să iasă cu mesaje publice. Rog oamenii să vină la MAI, să ne sesizeze despre aceste probleme, noi vom reacționa exact cum am recționat și astăzi”, a explicat Alexandru Jizdan.

Jizdan a mai declarat că această problemă a fost sesizată de ceva timp și a fost discutată, inclusiv pe linie de partid, în urma plângerilor depuse de cetățeni. Conform datelor Inspectoratului Național de Patrulare, în ultimele două luni au fost recepționate 116 plângeri.

Referitor la operațiunile tematice, cum ar fi „nopțile albe”, ministrul punctează că poliția își rezervă dreptul de a organiza aceste operațiuni în aceeași manieră, doar că șoferii care nu au încălcat regulile de circulație, nu vor fi opriți.