Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Alexandr Stoianoglo este noul procuror…

Alexandr Stoianoglo este noul procuror general al R. Moldova. Mesajul lui Dodon, după ce a semnat decretul

Candidatul selectat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Alexandr Stoianoglo, a fost numit în funcția de procuror general de către președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Decretul de numire în funcție a fost semnat de Dodon în această dimineață.

Procedura de învestire în funcție urmează să aibă loc la sediul Procuraturii Generale. La ceremonie participă și șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Mesajul postat de Igor Dodon, înainte ca Alexandr Stoianoglo să depună jurământul de învestire în funcției:

„Fiind împuternicit constituțional cu competența de numire în funcție a Procurorului General, am agreat decizia Consiliului Superior al Procurorilor luată în urma concursului desfășurat legal în parametrii democrației și statului de drept.

Numirea Procurorului General este un moment mult așteptat de către societate, în vederea depășirii impasului atestat în raport cu instituția procuraturii. Reiterez că, Republica Moldova, în perioada actuală nu își poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional.

Procuraturii Generale urmează ai fi asigurată independența deplină, iar toate procesele să rămînă în afara politicului.

Procurorul General este mandatarul legalității și poartă obligația devotamentului față de patrie, responsabilității, integrității și a calităților morale, iar asta presupune că urmează să abordeze cu deosebit tact așteptările societății, în special privind dosarele de rezonanță referitoare la devalizarea sistemului bancar, fenomenul laundromat-ului, și altor infracțiuni economice care au tulburat sistemul financiar-bancar național.

O reacție promptă, dar și acțiuni concrete sunt așteptate de societate în ceea ce privește concesionarea bunurilor statului, în special a Aeroportului Internațional Chișinău”, a scris Dodon.

Alexandr Stoianoglo a fost deputat și vicepreședinte al Parlamentului, fiind ales pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Stoianoglo a intrat în politică în 2001, când a candidat pe listele PDM la funcția de deputat, fiind pe locul 8, în lista condusă de Ion Sturza, dar din care făceau parte și Dumitru Diacov sau Vladimir Filat. Relansarea în politică s-a produs după evenimentele din aprilie 2009, fiind, iarăși, al 8-lea în lista PDM la parlamentarele din iulie 2009. Imediat după alegeri, Stoianoglo a fost promovat în funcția de vicepreşedinte al Parlamentului. Și la parlamentarele anticipate din noiembrie 2010, Stoianoglo a candidat din partea PDM, fiind al 11 în lista electorală, pe primele două locuri aflându-se Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc. Stoianoglo a ajuns deputat și a fost ales președinte al Comisiei securitate națională, apărare şi ordine publică.

La parlamentarele ordinare din noiembrie 2014, Alexandr Stoianoglo nu a mai candidat, iar câteva luni mai târziu, în ianuarie 2015, a anunțat că părăsește PDM, și că va candida independent la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. „Viziunile mele nu coincid cu cele ale PDM pe care acesta le-a promovat faţă de Găgăuzia în ultimul an. Această politică a dus la scindarea societăţii găgăuze, a intensificat confruntarea Chişinău-Tiraspol”, declara Stoianoglo. La alegerile din Găgăuzia a obținut doar 4,98% din voturi într-o competiție câștigată din primul tur de actualul bașcan, Irina Vlah.

Fostul deputat și vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Stoianoglo, a fost desemnat, joi, 28 noiembrie, de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) câștigător al concursului pentru ocuparea funcției de procuror general. Acesta a acumulat cel mai mare punctaj în comparație cu ceilalți trei contracandidați și urmează a fi propus președintelui pentru numirea în funcția de șef al Procuraturii Generale.

Cei patru candidați au obținut următorul punctaj:

  • Alexandr Stoianoglo – 74.22;
  • Vladislav Gribincea – 67.45;
  • Veaceslav Soltan – 59.73;
  • Oleg Crîșmaru – 55.74.