Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele Dodon despre ministra Sănătății:…

Președintele Dodon despre ministra Sănătății: „R. Moldova a trecut de vârful epidemiei. O să o înaintez pe Viorica Dumbrăveanu la o distincție de stat, Gloria Muncii”

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, susține că „R. Moldova a trecut de vârful epidemiei de Covid-19, iar cazurile de infecție sunt în scădere”, iar acest lucru, potrivit lui, se datorează strategiilor implementate de guvernare, inclusiv cele promovate de Ministerul Sănătății.

În acest context, Dodon anunță că va înainta candidatura ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, pentru decorarea cu distincția de stat, „Gloria Muncii”. Declarațiile au fost făcute de către Igor Dodon vineri, 10 iulie, în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

De ce credeți că noi vrem să resetăm coaliția? Consider că doamna Dumbrăveanu face față aceste situații destul de complicată. Probabil ați urmărit prestația dumneaiei ieri în plenul Parlamentului. Eu și anterior spuneam că consider că doamna Dumbrăveanu face față aceste situații destul de complicate și prestația dumneaei ieri a demonstrat că avem un profesionist în fruntea Ministerului Sănătății.

Nu este vorba despre retragere ei din echipă, eu în genere discutat astăzi dimineață cu colegii de la Președinție și cel mai probabil o să o înaintez la o distincție de stat, Gloria Muncii, în timpul apropiat, pe doamna ministru Dumbrăveanu.

În pofida situației dificile care este în Republica Moldova și în întreaga lume eu cred că guvernul și în special doamna ministră a Sănătății fac față acestei pandemii. Dacă ați obținut observat în aceste ultime zile, dinamica, comparativ cu ceea ce aveam câteva săptămâni în urmă, numărul de cazuri zilnice, s-a redus practic de două ori. Asta în condițiile în care în marea majoritate a țărilor din lume, inclusiv România, numărul crește, s-a dublat, avem anti-recorduri în România. În România ieri au fost mai multe cazuri decât în toate aceste patru luni. Avem anti-recorduri în Statele Unit, în mai multe țări europene, iar în Republica Moldova, practic, noi acest vârf l-am trecut și mergem în scădere. Eu cred că aceasta se datorează și strategiei corecte a specialiștilor din domeniul Sănătății. Așa că cei care vor ca doamna Dumbrăveanu să plece, vă spun că nu va pleca și va rămâne în echipă. Eu cred că face față, mă bucur că am acceptat-o în echipă anul trecut. Eu cred că va putea să facă față și în continuare acestor provocări”, a declarat Dodon.

În timp ce președintele Dodon anunță că „situația epidemiologică în R. Moldova este mai bună acum decât în ultimele săptămâni”, Italia pune R. Moldova pe „lista neagră” și închide graniţele pentru persoanele care sosesc din Republica Moldova și alte 12 ţări, acestea fiind considerate regiuni cu risc ridicat de răspândire a infecţiilor cu noul coronavirus.

O moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută joi, 9 iulie, în plenul Parlamentului de la Chișinău. Pentru respingerea moțiunii au votat deputații PSRM și PDM.

După ce ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat în plenul Parlamentului raportul în legătură cu activitatea și măsurile întreprinse de către minister cu privire la situația epidemiologică privind infecția cu Covid-19 în R. Moldova, socialiștii și democrații au votat împotriva moțiunii.

Până acum, în R. Moldova au fost confirmate 18 666 cazuri de Covid-19. În total, 11 936 de persoane s-au tratat, iar 624 au decedat din cauza coronavirusului de tip nou.