Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   A fost deconspirată o schemă…

A fost deconspirată o schemă de export ilegal al pietrelor semiprețioase

O schemă de export ilegal de chihlimbar prin acţiuni de corupere a fost deconspirată de CNA şi procurorii anticorupţie. Administratorul unei întreprinderi de transport internaţional de mărfuri a fost reţinut ieri, 23 iunie, pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Potrivit datelor anchetei, acesta ar fi încercat, în complicitate cu lucrătorii vamali, să scoată ilegal din R. Moldova circa o tonă de pietre semipreţioase chihlimbar, care urma să ajungă clandestin în Hong Kong, prin coruperea persoanelor publice responsabile de controlul regimului vamal şi de frontieră.

Astfel, încărcătura de circa 1 000 kg de chihlimbar urma să ajungă la destinaţia finală cu ruta aeriană Chişinău – Istambul, 32 de locuri fiind rezervate în acest sens.

Potrivit unor estimări preliminare, valoare unui kilogram de chihlimbar pe piaţă poate varia între 1 500 şi 3 000 de dolari la consumatorul final.

Acţiunile au fost curmate în momentul trecerii mărfii peste frontiera de stat. Administratorul SRL-ului de transport internaţional a fost reţinut pentru 72 de ore şi plasat în Izolatorul de urmărire penală al CNA, iar încărcătura a fost ridicată.

Procurori şi ofiţerii de urmărire penală urmează să stabilească valoare prejudiciului, precum şi să identifice toţi factorii de decizie din cadrul mai multor instituţii publice implicate.