Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   22 de magistrați, apreciați de…

22 de magistrați, apreciați de CSM pentru activitate ireproșabilă. Judecătoarea cu Porsche de 11 mii de lei, eliminată din listă

22 de magistrați din toate instanțele naționale au fost apreciați pentru profesionalism și activitate ireproșabilă, respectiv, încurajați pentru continuarea carierei în sistem, prin conferirea titlurilor onorifice „Veteran al sistemului judiciar” și „Diploma de onoare a CSM”. Lista magistraților a fost citită în ședința din 20 martie a Consiliului Superior al Magistraturii, după mai bine de jumătate de oră de deliberare, timp în care membrii organului au analizat fiecare candidatură. Printre cei cărora li s-a acordat titlurile se numără mai mulți magistrați controversați. CSM a refuzat să acorde „Diploma de Onoare a CSM” magistraților Mariana Pitic, Ion Guzun, Nadejda Toma și Luiza Gafton de la Curtea Supremă de Justiție, nominalizați de conducerea CSJ pentru a le fi apreciate meritele. Potrivit Regulamentelor de rigoare, titlurile onorifice respective se acordă magistraților în mod solemn în faţa colectivului de muncă sau la Adunarea Generală a Judecătorilor.

Anterior ședinței din 20 martie, CSM a publicat lista judecătorilor propuși de președinții instanțelor pentru a le fi acordate titluri onorifice, aceasta nu conținea decât 14 nume.

În ședința de astăzi, înainte de intra în deliberare, membra CSM, Nina Cernat a ținut să menționeze că decizia de a acorda titluri onorifice se va baza nu doar pe demersurile președinților de instanțe, dar va lua în calcul și alte aspecte, cum ar fi „datele statistice, care au fost prezentate de fiecare instanță, experiența de muncă, activitatea fiecărui judecător”. „Și să nu se supere acei președinți de judecată dacă noi vom acorda aceste diplome nu acelor persoane care au fost înaintate”, a punctat Nina Cernat.

La rândul său, președintele CSM, Victor Micu, a adăugat că ieri, 19 martie, membrii CSM au avut o ședință „pe interior” în cadrul căreia au analizat performanțele judecătorilor din punct de vedere statistic, inclusiv la capitolul numărul de dosare examinate și numărul de hotărâri anulate. Micu a precizat că s-a pus accentul și pe imaginea ireproșabilă, „atât în timpul activității, cât și ca persoană”.

După mai bine de 30 de minute de deliberare, Victor Micu a dat citire numelor judecătorilor. CSJ a decis să confere titlul onorific „Diploma de Onoare a CSM” doar unui singur judecător dintre cei nominalizați de șefia instanței, lui Iurie Diaconu. În locul magistraților Mariana Pitic, care susține că și-a cumpărat un Porsche Cayenne cu 11 mii de lei, Luiza Gafton, Ion Guzun și Nadejda Toma, CSM a decis să aprecieze judecătoarele Iulia Oprea și Liliana Catan.

Citiți și Judecătoarea CSJ cu Porsche de 11 mii de lei ar putea primi Diploma de Onoare a CSM

Titlul Onorific „Diploma de Onoare a CSM” „întruchipează o evidenţiere şi o recunoaştere publică a măiestriei judecătorului, o măsură de încurajare în creşterea profesionalismului şi autorităţii corpului judecătoresc, o stimulare morală şi materială a muncii judecătorului”. Titlul a fost acordat următorilor magistrați:

  1. Igor Negreanu, Judecătoria Orhei, sediul Rezina;
  2. Viorel Pușcaș, Judecătoria Bălți;
  3. Constantin Roșca, Judecătoria Chișinău, sediul Centru;
  4. Aliona Miron, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani;
  5. Veronica Carapirea, Judecătoria Cimișlia, sediul Basarabeasca;
  6. Svetlana Caitaz, Judecătoria Cahul, sediul Cantemir;
  7. Lilia Țurcan, președinta Judecătoriei Edineț;
  8. Liliana Catan, Curtea Supremă de Justiție;
  9. Iulia Oprea, Curtea Supremă de Justiție;
  10. Hrapacov Vasile, Judecătoria Comrat;
  11. Iulia Grosu, Curtea de Apel Bălți;
  12. Iurie Cotruță, Curtea de Apel Chișinău;
  13. Ion Păcăleu, Judecătoria Bălți, sediul Fălești;
  14. Emil Bulat, Judecătoria Hâncești;
  15. Iurie Diaconu, Curtea Supremă de Justiție;
  16. Gheorghe Iovu, Curtea de Apel Chișinău.

Gheorghe Iovu a făcut parte din completul de judecată de la Curtea de Apel care a redus 12 ani din pedeapsa cu 17 ani de închisoare pe numele omului de afaceri Adrian Nichifor, care în aprilie 2010 l-a împuşcat mortal pe fratele comisarului de Nisporeni. Ulterior, CSJ a casat decizia Curții de Apel, iar în februarie 2013, Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii i-a sancționat disciplinar pe Tudor Micu, Vasile Gurin şi Gheorghe Iovu cu „mustrare aspră”.

Iurie Diaconu și Liliana Catan sunt magistrații care au făcut parte din completul de judecată al Curții Supreme de Justiție care la 12 decembrie 2017 au respins drept vădit neîntemeiate recursurile în anulare declarate de părți în dosarul Filat, decizie care a însemnat că fostul demnitar a epuiza toate căile naționale de atac prin care ar fi putut obține achitarea sau eliberarea din detenție.

În iulie 2016, Colegiul Disciplinar al CSM a sancționat cu „mustrare”compeltul de judecată al Curții Supreme de Justiție, din care a făcut parte și Iulia Oprea, pentru că ar fi  încălcat normele imperative ale legislaţiei în procesul de înfăptuire a justiţiei, prin utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti sau motivarea în mod vădit contrară raționamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de judecător.

Cu titlul „Veteran al sistemului judiciar”, care semnifică „recunoaştere publică a devotamentului faţă de sistemul judiciar, o stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului şi a devotamentului lui faţă de profesia aleasă”, au fost apreciați:

  1. Lidia Bulgac, Curtea de Apel Chișinău;
  2. Anatolie Minciuna, Curtea de Apel Chișinău;
  3. Vera Toma, Curtea de Apel Bălți;
  4. Maria Iftodi, Judecătoria Edineț;
  5. Lucia Danilișin, Judecătoria Edineț;
  6. Mihai Macar, președintele Judecătoriei Hâncești.

În 2015, numele judecătorului Anatolie Minciuna a figurat într-un dosar de corupție deschis în privința avocatului Anatolie Chihai. Cel din urmă a fost reținut în flagrant, fiind învinuit că a solicitat 15 mii de euro de la reprezentanţii unei firme, iar cu o parte din bani urma să-l influenţeze pe Anatolie Minciună, judecător în cadrul Curţii de Apel Chişinău, să amâne o şedinţă de judecată, iar ulterior, să emită o încheiere prin care un agent economic să fie exclus din lista creditorilor într-un dosar de insolvabilitate pe care judecătorul îl gestiona. Deşi, cel puţin teoretic, magistratul şi-a îndeplinit prima parte a misiunii, amânând examinarea dosarului până în toamnă, Minciună nu a avut niciun statut în cadrul anchetei.

Conferirea titlului onorific  „Veteran al sistemului judiciar” are ca scop „educarea stimei faţă de funcţia de judecător, păstrarea unităţii sistemului judiciar, încurajarea judecătorilor de a-şi aduce contribuţia personală la înfăptuirea încrederii societăţii în actul de justiţie”, potrivit Regulamentului CSM. Printre condițiile pe care trebuie să le întrunească judecătorii care aspiră la acest titlu se numără vechimea în funcţia de judecător mai mult de 25 de ani și comportamentul ireproșabil pe parcursul activității în cadrul sistemului.