Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   135 de procurori ai Direcției…

135 de procurori ai Direcției Naționale Anticorupție o susțin pe Kovesi și contestă raportul ministrului Justiției

135 din cei 183 de procurori de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România îi iau apărarea Codruței Kovesi, șefa instituției. Anchetatorii contestă raportul ministrului Justiției Tudorel Toader făcut public joi seara, scrie digi24.ro.

Procurorii anticorupție spun că sunt în dezacord cu raportul ministrului Justiției. Aceștia transmit printr-un comunicat că vor să tragă un semnal de alarmă asupra „perspectivelor sumbre ale independenței Justiției și ale viitorului luptei anticorupție”.

Procurorii spun că raportul ministrului Justiției este „presărat cu neadevăruri”, iar singurul scop al demersului este de a o îndepărta pe Codruța Kovesi din fruntea DNA. Aceștia mai precizează că, de mai mulți ani, resimt un atac constant făcut de inculpați sau condamnați pentru corupție la adresa DNA.

De asemenea, magistrații îndeamnă la un exercițiu de imaginație prin care Laura Codruța Kovesi ar ajunge, până la urmă, să fie revocată din funcție și, se întreabă procurorii, cum ar putea să-și continue activitatea de combatere a corupției în contextul în care ar putea fi acuzați „în mod nedrept și incorect” în anchetele pe care le desfășoară pentru delicte de opinie sau pentru că imaginea României ar fi afectată la nivel internațional de fenomenul corupției.

Joi, 22 februarie, ministrul Justiţiei din România, Tudorel Toader, a cerut revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Ministru a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA în care o acuză pe Kovesi de „comportament autoritar”, „implicare în achetele altor procurori”, dar și alte fapte „de netolerat într-un stat de drept”. Raportul urmează să fie avizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar decizia finală îi aparține preşedintelui României, Klaus Iohannis.