Ziua europeană a victimelor terorismului: 15 ani de la masacrul din Spania

Au trecut 15 ani de la atentatele teroriste din Spania în urma cărora și-au pierdut viața în jur de 200 de persoane, iar mii de oameni au fost răniți. Într-un interval de trei minute au avut loc zece explozii în patru stații de tren din Madrid.

Pe 11 martie 2004, în Madrid, au explodat patru trenuri din patru staţii diferite în intervalul 7:39 – 7:42 dimineaţa. În total, forţele de securitate au identificat 13 bombe pregătite pentru atacul ce a avut loc cu trei zile înainte de alegerile legislative din Spania, în 2004. Astfel, acesta a fost al doilea cel mai puternic atac din Europa în perioada de pace, după atacul aerian din Lockerbie, Scoția, în anul 1988.

Parlamentul European a declarat 11 martie fiind ziua europeană a victimelor terorismului. Data propusă iniţial era 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste comise în lume (SUA, 2001), dar cele patru atentate comise la Madrid, au determinat această schimbare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *