Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ziarist în Cecenia: o profesie…

Ziarist în Cecenia: o profesie periculoasă

Material de pe Kavkaz uzel

Jalaudi Gheriev este un jurnalist cecen, corespondent al Kavkaz uzel. Pe 5 septembrie 2016 a fost condamnat la 3 ani de detenție, fiind acuzat de posesie de droguri.

Pe 16 aprilie 2016 Jalaudi Gheriev a fost răpit în Cecenia de forțele speciale în momentul în care se îndrepta spre avion, după ce cumpărase bilet de avion pe ruta Groznîi – Moscova și trecuse înregistrarea electronică.

Martorii oculari au povestit că oameni înarmați l-au scos cu forța pe Gheriev din autobuz, l-au lovit în cap și l-au împins în mașină.

Ulterior, Gheriev a povestit că, după reținere, i-au fost luate telefoanele și rucsacul, în care apoi au fost descoperite drogurile. Jurnalistul a fost impus să semneze un protocol în care era scris că a colectat marijuana și a păstrat-o acasă la mansardă.

Ofițerii l-au dus pe jurnalist în pădure și l-au interogat, legându-i mâinile cu o sârmă și punându-i un pachet pe cap. Jurnalistul a fost acuzat de acțiuni împotriva autorităților cecene, l-au întrebat despre activitățile sale jurnalistice.

În instanța de judecată Gheriev a negat mărturiile din cadrul anchetei preliminare, declarând că au fost făcute sub presiune.

Pe 5 septembrie 2016 Judecătoria raională Shalinsky din Cecenia l-a condamnat pe Gheriev la trei ani de detenție în baza art. 2 228 din Codul Penal al Federației Ruse pentru posesie ilegală de droguri. Potrivit versiunii anchetei, în luna august 2015, Gheriev a adunat flori și frunze de cânepă, le-a uscat și păstrat pentru consum personal, iar pe 16 aprilie 2016 s-a dus cu drogurile la marginea satului Kurcialoy pentru a le consuma acolo și în apropiere de cimitir a fost reținut.

Potrivit avocatului lui Alaudi Musaev, în dosarul lui Gheriev există mai multe încălcări ale normelor de procedură penală, lacune la întocmirea documentelor procesuale, în special a protocoalelor de inspecție a locului infracțiunii și percheziție a lui Gheriev.

Organizația „Memorialul” l-a declarat pe Gheriev prizonier politic, iar zeci de organizații internaționale de apărare a drepturilor omului au făcut declarații în sprijinul ziaristului.

Jalaudi Gheriev a fost nominalizat la Premiul Libertății de Exprimare pentru 2017.

Petiția în apărarea lui Gheriev a adunat mai mult de 24.000 de semnături.

Pe 28 decembrie 2016 Curtea Supremă din Cecenia a lăsat sentința lui Gheriev fără schimbare. La 5 aprilie 2017 Prezidiul Curții Supreme din Cecenia a menținut sentința, dar a exclus condamnarea jurnalistului pentru achiziție ilegală de droguri în proporții deosebit de mari.

Marți, 30 aprilie 2019, Jalaudi Gheriev a fost pus în libertate după 3 ani de închisoare.