Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   (VIDEO) Protestele iau amploare! Sunt…

(VIDEO) Protestele iau amploare! Sunt deja peste 50 de mii de oameni în fața Guvernului de la București

Zeci de mii de oameni protestează miercuri seară în întreaga Românie faţă de proiectele pe justiţie adoptate de Guvern. În Piața Victoriei din București s-au adunat deja peste 50 de mii de protestatari, transmite digi24.ro. În fața Guvernului se scandează „DNA să vină să vă ia!” după ce Florin Iordache, ministrul Justiţiei din România a anunțat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. În aceeași noapte, de marți spre miercuri, ordonanțele au fost publicate deja în Monitorul Oficial. 

ACTUALIZARE 19:30. Numărul protestatarilor a crescut la 50.000 în Bucureşti.

Palatul Victoria este păzit de impresionante forţe ale poliţiei şi jandarmeriei. Nu se poate circulă pe bulevardele principale.

La Timişoara sunt 7.000 de oameni în stradă, la Cluj-Napoca – 5000, Sibiu – 4000, Galaţi – 2.000.

Peste 1.000 de oameni protestează deja la 9:00 dimineață față de adoptarea ordonanțelor de urgență prin care politicieni, oameni de afaceri şi foşti primari vor scăpa de dosare penale.

Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi susține că lupta împotriva corupției va fi lipsită de eficacitate, dacă intră în vigoare ordonanța privind modificarea Codului Penal, așa cum a fost adoptată marți seara de guvern.

„E revoltător, s-au cerut puncte de vedere pe proiectul inițial la instituțiile din domeniul justiției, au fost transmise puncte de vedere negative. Ordonanța a fost modificată, s-a cerut din nou un punct de vedere pentru azi la 9, dar aseară au fost votate modificările”, a declarat Laura Codruța Kovesi, citată de digi24.ro.

Deciziile au fost criticate și de Klaus Iohannis, președintele României.

„Ceea ce a făcut Guvernul noaptea trecută este inacceptabil, este o ofensă adusă Justiţiei. Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic. De aceea, am fost în această dimineață la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a vedea ce soluţii sunt și să blocăm atacul la statul de drept. Am constatat că magistrații sunt indignați de deciziile Executivului şi sunt hotărâţi să acţioneze solidar pentru menținerea independenței Justiției. Conflictul instituțional este evident, iar CSM va sesiza Curtea Constituțională, care poate inclusiv anula Ordonanța de Urgență”, a declarat Iohannis.