(VIDEO) Primul interviu al lui Babchenko: „M-au întrebat: vrei să trăiești sau vrei să păstrezi etica meseriei?”

Jurnalistul rus și criticul aprig al lui Putin, Arkady Babchenko, „asasinarea” căruia a fost înscenată la 29 mai, curent, de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a povestit detalii despre cum a decurs operațiunea, în primul său interviu după ce a „revenit la viață”.

Jurnalistul și-a cerut scuze de la colegii și prietenii care au fost nevoiți să treacă prin aceste momente. „Ne pare rău, dar nu am putut permite scurgerea de informații”, – a adăugat Babcenko. Doar rudele apropiate ale jurnalistului au știut despre operațiunea secretă.

Întrebat despre cum s-a lăsat convins să participe în opereațiune, Babchenko a declarat: Sunt jurnalist și știu cum să scriu articole. Sunt oameni care știu cum să organizeze operațiuni speciale. Nu îmi vor da ei lecții cum să scriu articole și nu îi voi învăța eu cum să organizeze operațiuni speciale”. 

„Toată lumea care spune că acest lucru subminează încrederea în jurnalism: permiteți-mi să întreb – cum ați reacționa voi? Cum ai reacționa dacă vin la tine și îți zic „tu ești ținta”. Dacă vin la tine, să-ți arate fotografia ta, a organizatorului, a ucigașului tău și te întreabă: ce vrei? Vrei să trăiești sau vrei sa păstrezi etica meseriei, onestitatea, integritatea morală pentru profesia ta de jurnalist? Vă rog, prieteni, să vă păstrați etica, onestitatea și integritatea morala pentru meseria voastră! Eu am ales să rămân în viață”, a declarat Babchenko în cadrul interviului.

La 29 mai, a fost făcut anunțul că în Kiev, persoane necunoscute l-au împușcat pe jurnalistul rus Arcady Babchenko. „Jurnalistul a fost găsit într-o baltă de sânge în propria locuință. Acesta a decedat în mașina ambulanței din cauza rănilor primite. Poliția elucidează două motive ale morții acestuia: activitatea profesională și poziția civică”, scrie hromadske.ua.

Moartea jurnalistului Arkady Babchenko a fost însă o înscenare a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). În după-amiaza zilei de 30 mai Babchenko a apărut în fața jurnaliștilor la un briefing de presă al SBU.

Foto: Jurnalistul rus disident Arkady Babchenko își atinge fața în timpul unui interviu cu 
mass-media străină, cu un portret al președintelui ucrainean Petro Poroșenko văzut în fundal, 
la Kiev, Ucraina 31 mai 2018. REUTERS / Valentyn Ogirenko

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *