Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Poroshenko susține instaurarea legii…

VIDEO Poroshenko susține instaurarea legii marțiale după capturarea de către Rusia a trei nave ucrainene

Foto: ВМС ЗС України

Președintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a declarat în cadrul unei întâlniri a Consiliului pentru Securitate și Apărare Națională că susține propunerea Comitetului Militar cu privire la impunerea legii marțiale, asta după ce Rusia a lovit o navă ucraineană și a reținut trei nave ucrainene în largul coastelor Crimeei, scrie Hromadske.

Poroshenko a subliniat că această decizie nu înseamnă că Ucraina intenționează să desfășoare acțiuni ofensive: „Această decizie nu prevede o mobilizare imediată”. Instaurarea legii marțiale înseamnă suprimarea unor drepturi individuale, interzicerea adunărilor publice, limitarea duratei unor procese etc.

Totodată, președintele ucrainean a precizat că această decizie „nu va atrage restricții asupra drepturilor și libertăților constituționale ale cetățenilor.

În dimineața zilei de 25 noiembrie, o navă rusească de frontieră din Marea Azov a lovit un grup de nave ucrainene care încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, pentru ca ulterior să ajungă în portul Mariupol. Rusia susține că cele trei nave ucrainene de război au încălcat apele teritoriale ale Rusiei, motiv pentru care a cerut navelor să oprească sub amenințarea armelor.

În același timp, armata ucraineană menționează că forțele speciale rusești au confiscat cele trei nave de războii, care au fost blocate și trase de Rusia în strâmtoarea Kerci. Informația este confirmată și de Serviciul de Securitate al Federației Ruse căre declară că deschis focul, și, prin urmare, a capturat navele ucrainene.

„Suntem profund îngrijorați de tensiunile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci. Republica Moldova reconfirmă susţinerea şi recunoaşterea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei precum şi dreptul acesteia de a folosi apele internaţionale. Condamnăm ferm orice fel de acte de agresiune și provocări care subminează securitatea regională”, se menționează într-un comunicat de presă emis de Ministerul de Externe al R. Moldova.

Uniunea Europeană și NATO au cerut Rusiei să asigure libertatea navigației în strâmtoarea Kerci.

Atenție! Limbaj necenzurat!

Foto: ВМС ЗС України