VIDEO/ Pentru prima dată în istoria UE: Comisia a respins proiectul de buget al Italiei pentru 2019

Comisia Europeană (CE) a decis astăzi, 23 octombrie, să respingă proiectul de buget pentru anul 2019 prezentat de Italia. Este pentru prima dată în istoria Uniunii Europene când CE intervine în bugetul național al unei țări, transmite Euronews.

„Astăzi, pentru prima dată, Comisia este obligată să solicite unei țări din zona euro să își revizuiască proiectul bugetului”, a declarat vicepreședintele Comisiei responsabil de stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, Valdis Dombrovskis, adăugând că „mingea este acum în curtea guvernului italian”.

Decizia vine după ce Ministrul Economiei al Italiei, Givanni Tria, a înştiinţat luni, 22 octombrie, Comisia Europeană că nu îşi va modifica proiectul de buget pe 2019, criticat de Bruxelles pentru că încalcă regulile fiscale europene.

Tria a explicat că proiectul de buget propus s-a bazat pe performanța economică slabă a Italiei, care nu a reușit să înregistreze o creștere semnificativă în ultimul deceniu, de la criza economică din 2008.

Proiectul de buget pe 2019, aprobat de Cabinetul de la Roma și prezentat CE, va duce la majorarea deficitului în timp ce regulile UE presupun că ar trebui să scadă, în condiţiile în care se majorează sumele pentru cheltuielile sociale şi se reduce vârsta de pensionare. Astfel, deficitul ar urma să crească de la 1,8% din PIB în 2018 la 2,4% în 2019, apoi să scadă la 2,1% în 2020 şi să revină la 1,8% în 2021.

Chiar dacă un deficit bugetar de 2,4% din PIB este în limita de 3% din PIB prevăzută în tratate, Comisia Europeană a cerut un deficit mai mic pentru Italia, astfel încât această ţară să poată să îşi reducă povara datoriei. În prezent, datoria publică a Italiei este una din cele mai mari din Europa, în termeni absoluţi, şi a doua ca mărime după cea a Greciei, ca procent din PIB, transmite dpa.

Guvernul italian are a dispoziție trei săptămâni pentru a revizui proiectul de buget.

 

Surse: euronews.com, dpa.com
Foto:  euronews

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. baba vanga

    acum vedeti ca nu are nimi europa cu democratia si UE este acelasi URSS…unde tarile sunt colonii ale unui grup de bancheri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *