VIDEO/ Întâlnire istorică între Vladimir Putin şi Kim Jong Un. Ce subiecte sunt abordate

Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit pentru prima oară în istorie, joi, 25 aprilie, pe insula Russky, în apropierea de Vladivostok. Întâlnirea are loc în contextul în care Phenianul caută aliaţi după eşecul întâlnirii de la Hanoi, în februarie, cu preşedintele american Donald Trump, transmite Agerpres.

„Sunt bucuros să vă văd aici”, i-a declarat Putin lui Kim, spunând că speră că va putea ajuta la soluţionarea disputei dintre SUA şi Coreea de Nord cu privire la programul nuclear al Phenianului.

Salutăm eforturile dumneavoastră pentru dezvoltarea dialogului inter-coreean şi normalizarea relaţiilor dintre Coreea de Nord şi Statele Unite”, a adăugat preşedintele rus.

„Cred că această întâlnire va fi foarte utilă pentru dezvoltarea legăturilor istorice între cele două ţări, care au o îndelungată prietenie, într-o relaţie mai stabilă şi mai solidă”, a declarat la rândul său Kim, menţionând că se aşteaptă la un dialog semnificativ în legătură cu situaţia din Peninsulă, şi felicitându-l pe Putin pentru „construirea unei Rusii puternice”.

Cei doi lideri au fost fotografiaţi strângându-şi mâinile în debutul întâlnirii, apoi aşezându-se şi zâmbind în faţa camerelor de televiziune.

Întâlnirea are loc în campusul universitar de pe insula Russki, în condiţii de strictă securitate.

La finalul întâlnirii nu sunt prevăzute emiterea unui comunicat oficial sau semnarea unor acorduri.

Summitul ruso-nord-coreean de la Vladivostok este primul după cel desfăşurat în 2011 între fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi ex-liderul nord-coreean Kim Jong Il.

Ce subiecte sunt abordate

Pe lângă dosarul nuclear, ar urma să mai fie abordată creşterea cooperării economice şi, în mod particular, chestiunea mâinii de lucru nord-coreene. Aproximativ 10.000 de muncitori nord-coreeni lucrează în Rusia, reprezentând o sursă importantă de devize pentru Phenian. 

Rezoluţia 2397 a Consiliul de Securitate al ONU din decembrie 2017 cere însă ca toate statele în care lucrează nord-coreeni să-i trimită pe aceştia în ţară în termen de doi ani.

Vladimir Putin a devenit astel al şaselea lider care îl cunoaşte pe Kim Jong-un de când acesta a preluat puterea în Coreea de Nord în 2011. Toate aceste întâlniri au avut loc în 2018, după ce regimul de la Phenian a început să îşi construiască relaţiile diplomatice, scrie Mediafax.

Până la momentul actual, Kim Jong-un a avut întrevedere cu preşedintele chinez Xi Jinping, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, premierul statului Singapore, Lee Hsien Loong, preşedintele american Donald Trump şi preşedintele Vietnamului, Nguyen Phu Trong.

Foto: euronews.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Țarul semeț cu bustul gol este în criză economică severă de când s-a pomenit sub sancțiunile lumii CIVILIZATE. Dar câteva sute de mii de tone de grâu MUCEGĂIT găsește el. Așa, că BULAIUL coreian nu se va întoarce acasă cu mâinile goale. Pentru el și asta-i PREANNIK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *