Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Creștinii așteaptă aprinderea Luminii…

VIDEO Creștinii așteaptă aprinderea Luminii de la Biserica Sfântului Mormânt al lui Iisus

Mii de pelerini s-au adunat la Biserica Mormântului Sfânt pentru a aștepta venirea Luminii Sfinte, considerată una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creştinii ortodocşi.

Lumina Sfântă este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântând imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt.” Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt. Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” până când (după cum se crede) Lumina Sfântă coboară și aprinde candela „neadormită”.