Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Urarea de Revelion a liderului…

Urarea de Revelion a liderului Coreei de Nord: „Un buton de declanșare nuclear este întotdeauna pe masa mea”

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a declarat în discursul său de Revelion că un buton de declanșare nuclear este „întotdeauna pe masa mea” și a avertizat SUA că nu va putea niciodată să înceapă un război împotriva sa. El a spus că întreaga SUA se afla în raza de arme nucleare nord-coreene, adăugând: „Aceasta este realitatea, nu o amenințare”. În timp ce limbajul său împotriva SUA a rămas dur, Kim Jong-un nu și-a folosit tonul tipic antagonist atunci când a vorbit despre vecinii săi din Coreea de Sud, declarând că este deschis pentru dialog, informează BBC.

Solicitat de reporteri să răspundă ultimelor amenințări ale lui Kim, președintele american Donald Trump, a răspuns scurt: „Vom vedea, vom vedea”.

Coreea de Nord a fost dur criticată și sancționată în ultimul an din cauza programului său de arme nucleare și testelor repetate ale rachetelor. Se pretinde că Coreea de Nord ar deține o armă nucleară complet detașabilă, deși există încă un scepticism internațional cu privire la adevărata sa capacitate de a efectua un astfel de atac.

În discursul său, Kim Jong-un și-a reiterat accentul pe programul de arme, însă a sugerat că țara are încă câteva etape de parcurs înainte de a-și atinge obiectivele. Coreea de Nord trebuie să „producă în masă focoase nucleare și rachete balistice și să accelereze dislocarea lor”, a spus el. Totodată, Kim Jong-un a menționat că armele nu vor fi folosite decât dacă pacea le va fi amenințată.

În timp ce limbajul său împotriva Statelor Unite a rămas dur, Kim Jong-un nu și-a folosit tonul tipic antagonist atunci când a vorbit despre vecinii săi din Coreea de Sud. „Anul 2018 este un an semnificativ atât pentru Nord, cât și pentru Sud, întrucât nordul marchează 70 de ani de la naștere și Sudul  găzduiește Jocurile Olimpice de Iarnă”, a declarat liderul Coreei de Nord. „Ar trebui sa topim relațiile înghețate dintre Coreea de Nord și cea de Sud, în acest an semnificativ în istoria națiunii”, a mai adăugat liderul.

Youngshik Daniel Bong, cercetător la Institutul Yonsei pentru studii nord-coreene, a declarat pentru BBC că adresarea către Sud în discursul de Revelion este o abatere de la normalitate pentru Kim Jong-un. „Coreea de Nord ignoră de obicei Coreea de Sud, menținând poziția că, în calitate de „putere nucleară”, se va ocupa de SUA singură”, a declarat Bong. „Se pare că prin abordarea Sudului, el speră să creeze o înstrăinare între Coreea de Sud și SUA”, spune cercetătorul.