Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UNICEF: În estul Ucrainei, 700.000…

UNICEF: În estul Ucrainei, 700.000 de copii sunt în pericol

Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a cerut, vineri, ca infrastructurile ce țin de aprovizionarea cu apă din estul Ucrainei să fie reparate ‘cât mai urgent’, pentru a evita punerea în pericol a 700.000 de copii în această iarnă, informează AFP, citat de agerpres.ro.
„700.000 de copii sunt în pericol”, pentru că mulți locuitori riscă să-și petreacă iarna fără apă curentă și fără încălzire, din cauza luptelor care au avariat infrastructurile, a declarat William Fellows, care conduce secția Apă și Sanitație din cadrul biroului UNICEF din Ucraina, într-o teleconferință.

„Infrastructura pentru apă din Lugansk și Donețk trebuie reparată acum”, a afirmat Fellows. El a explicat că în aceste regiuni temperaturile ajung iarna în mod regulat la minus 20 de grade Celsius, iar uneori la minus 30 de grade.

„UNICEF a cerut să fie asigurat accesul umanitar în zonele care nu se află sub controlul guvernului în estul Ucrainei, să fie înlăturate munițiile neexplodate și reparate de urgență infrastructurile, pentru a garanta funcționarea aprovizionării cu apă, a sistemelor de apă și de încălzire uzate”:, a subliniat agenția ONU, într-un comunicat.

Potrivit UNICEF, sistemele de încălzire centrală din regiunile Donețk și Lugansk (în estul separatist prorus al Ucrainei) depind de aprovizionarea cu apă, însă luptele au avariat conductele de apă și alte infrastructuri.

În 18 septembrie, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat că din cauza luptelor conductele de apă și de gaz avariate nu au putut fi reparate peste tot.