Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un cutremur „artificial” s-a produs…

Un cutremur „artificial” s-a produs în Coreea de Nord. Mai multe organizații și state se revoltă

Astăzi, 3 septembrie, s-a produs un cutremur „artificial” în Coreea de Nord, drept urmare al celui de-al șaselea test nuclear efectuat de autoritățile de la Phenian. Potrivit Agenției de meteorologie din Coreea de Sud, seismul ar fi avut o magnitudine de 5,6, relatează abc7.com.

După câteva ore de la anunțul autorităților de la Seul și Tokyo cu privire la producerea unui seism „ciudat”, televiziunea nord-coreeană a anunțat că a fost efectuat „cu succes” un test al unei bombe cu hidrogen, ce va fi folosită într-o rachetă balistică intercontinentală.

Desfășurarea celui de-al șaselea test nuclear a fost criticată dur de mai multe state și organizații internaționale.

„Condamn decizia Phenianului de a efectua al șaselea test nuclear. Această acțiune este o încălcare flagrantă a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rezoluția 2321, adoptată în noiembrie 2016. NATO este preocupat de comportamnentul Phenianului, care reprezintă o amenințare la adresa securității regionale și internaționale.
Regimul trebuie să înceteze imediat toate activitățile ce țin de rachetele nucleare și de rachetele balistice și să revină la dialogul cu comunitatea internațională”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarului General al NATO.

„Coreea de Nord a efectuat un nou test nuclear. Declarațiile și acțiunile lor continuă să fie foarte ostile și periculoase pentru SUA”, a scris pe twitter Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii.

În același timp, președintele sud-coreean, Moon Jae-In, a cerut „cea mai mare pedeapsă” pentru Coreea de Nord.
„Trebuie să folosim toate măsurile diplomatice, iar Consiliul de Securitate al ONU să vină cu sancțiuni și mai dure care să izoleze complet Coreea de Nord”, a declarat Moon Jae-In.

De asemenea, a criticat dur efectuarea celui de-al șaselea test nuclear și autoritățile Chinei, principalul partener comercial al Coreei de Nord.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a cerut o replică rapidă și fermă la indiferența nord-coreenilor. „Comunitatea internațională trebuie să fie foarte fermă în tratarea acestei provocări, pentru a impune Coreea de Nord să se reîntoarcă necondiționat la discuții și să renunțe la programele sale nucleare și balistice”, a afirmat Macron, notează telegraph.co.uk.

Deși au condamnat „dur” acțiunile Phenianului, autoritățile Federației Ruse au chemat la calm: „În situația dată, este imperativ să rămânem calmi și să ne abținem de la orice acțiuni care ar duce la o escaladare suplimentară a tensiunii”. 

Până astăzi, Coreea de Nord a realizat alte cinci teste nucleare. Primul său test nuclear a fost făcut în anul 2006, apoi în 2009, 2013 și în ianuarie și septembrie 2016. Al cincilea test nuclear nord-coreean, efectuat în septembrie anul trecut, a provocat un seism cu magnitudine 5,3 și a degajat o energie de 10 kilotone. Spre comparație, bomba atomică care a distrus orașul Hiroshima a degajat o energie de 15 kilotone, relatează agerpres.ro.

Sursa foto: AFP