Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un blogger reținut în Azerbaidjan…

Un blogger reținut în Azerbaidjan a declarat greva foamei: cum poate societatea să-l ajute?

Foto: meydan.tv

Material de pe Meydan.tv

Bloggerul, care povestește societății despre averile și bogățiile autorităților azere, a fost condamnat la închisoare. Atunci când trebuia să fie eliberat, pe numele acestuia a fost deschis un nou dosar. Bloggerul a declarat greva foamei, iar societatea azeră a organizat o serie de proteste în sprijinul lui, iar un grup de jurnaliști și activiști civici au declarat și ei greva foamei, inclusiv cunoscuta ziaristă Khadija Ismayil. Organizațiile internaționale au cerut în mod repetat eliberarea bloggerului.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a Republicii Azerbaidjan a remis o declarație în care se menționează despre încetarea procesului penal pe numele lui Mehman Huseynov, bloggerul aflat în arest.

Bloggerul Mehman Huseynov, în vîrstă de 26 de ani, cunoscut prin blogurile sale despre casele luxoase ale funcționarilor publici, a mai fost reținut doi ani în urmă, iar după eliberare a povestit ziariștilor cum a fost torturat de către poliție. Acesta a fost motivul, pentru care în martie 2017 bloggerul a fost privat de libertate pe un termen de doi ani sub pretextul că l-a defăimat pe un șef de poliție.

În martie 2019 Huseynov trebuie să iasă la libertate, dar în luna decembrie a anului trecut împotriva bloggerului au fost înaintate noi acuzații, precum că acesta l-ar fi bătut pe locotenentul Ali Abdalov. Dacă vinovăția lui Mehman Huseynov va fi dovedită, el riscă de la 3 la 7 ani de privațiune de libertate.

În semn de protest, pe 26 decembrie anul trecut Huseynov a anunțat greva foamei, la care ulterior s-au alăturat și alți deținuți politici, precum și membri ai partidelor de opoziție, activiști civici.

La 17 ianuarie, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție „Privind situația în Azerbaidjan și pe cazul lui Mehman Huseynov”, în care condamnă conducerea de la Baku pentru încălcări grave ale drepturilor omului.

La 19 ianuarie la Baku a avut loc un miting al opoziției sub lozincile „Libertate deținuților politici” și „Libertate bloggerului Mehman Huseynov”.

De asemenea, pe 21 ianuarie în Parlamentul European au avut loc audieri privind dosarul lui Mehman Huseynov cu participarea raportorului Comitetului de Monitorizare al APCE, Stefan Sennah. Participanții au condamnat oficialitățile de la Baku pentru persecutarea dizidenților, încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Ei au cerut autorităților azere să îndeplinească obligațiile față de Consiliul Europei și să rezolve problema deținuților politici.

În cele din urmă, a devenit cunoscut faptul că Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului a dat indicații privind „instrumentarea obiectivă și echitabilă a dosarului lui Mehman Huseynov”.

În declarația Procuraturii Generale se mai spune că „organul de anchetă a luat decizia de încetare a procesului penal în privința lui Mehman Huseynov, luând în considerare vârsta tânără a acestuia, dorința de a se corecta, nevoia de îngrijire a tatălui în vârstă, infracțiunea de gravitate mică și lipsa unui pericol pentru societate”.

Procuratura Generală a Azerbaidjanului avertizează persoanele care urmăresc scopuri personale și încearcă să creeze agitație artificială în jurul lui Mehman Huseynov, precum și redacțiile care difuzează informații false, că toate acțiunile ilegale, îndreptate împotriva stabilității în țară, vor fi ferm anihilate.

Foto: meydan.tv