UE va aplica sancțiuni împotriva Federației Ruse pentru agresiunea din strâmtoarea Kerci

Comitetul Reprezentanților Permanenți ai UE a decis să impună un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza agresiunii din strâmtoarea Kerci la sfârșitul anului 2018, scrie Hromadske.

„Salut decizia Comitetul Reprezentanților Permanenți ai UE de a înainta un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru săvârșirea unei acțiuni armate, într-un mod deschis și obraznic, față de marinarii și navele ucrainene în Marea Neagră și în strâmtoarea Kerci”, a declarat președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Acesta a mai adăugat că, în viitorul apropiat, planifică o vizită la Bruxelles, pentru o coordonare ulterioară a sancțiunilor împotriva Rusiei, împreună cu reprezentanții UE și NATO.

Potrivit surselor Interfax-Ucraina, noile sancțiuni împotriva Rusiei vor afecta direct opt persoane, pe care UE le consideră implicate în agresiunea militară din strâmtoarea Kerci.

Anterior, UE a decis impunerea sancțiunilor împotriva a opt cetățeni ruși, implicați în capturarea navelor ucrainene.

Pe 25 noiembrie 2018, două nave mici de artilerie Berdiansk și Nikopol și remorcherul Yani Kapu au ieșit din portul Odesa de la Marea Neagră și s-au îndreptat în direcția portului Mariupol. În larg, una din cele două bărci de coastă rusești Don a lovit remorcherul ucrainean. Forțele navale ale Ucrainei au raportat că forțele speciale ale Rusiei au capturat trei nave ucrainene de război, care au fost mai întâi blocate, iar apoi atacate de către navele rusești în Strâmtoarea Kerci. Pe ambarcațiuni se aflau 24 de marinari ucraineni, trei dintre ei au fost răniți.

Ucrainenii capturați au fost luați în custodie pentru două luni. Ei au fost acuzați de trecerea ilegală a frontierei Federației Ruse în Marea Neagră. Pe 29 noiembrie 2018, aceștia au fost duși la izolatorul de detenție preventivă de la Moscova. Pe 16 ianuarie 2019, Tribunalul Lefortovski din Moscova a prelungit termenul de detenție preventivă a tuturor celor 24 de prizonieri ucraineni până pe 24 aprilie și 26 aprilie 2019.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *