Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina: Portret al lui Putin…

Ucraina: Portret al lui Putin din 5.000 de cartușe din zona de conflict

O artistă din Ucraina a realizat un portret al președintelui rus Vladimir Putin cu ajutorul a 5.000 de cartușe recuperate în estul Ucrainei, unde un conflict sângeros îi opune pe separatiștii proruși trupelor guvernului de la Kiev, relatează vineri France Presse.
În costum negru, cu cravată legată elegant, Vladimir Putin fixează cu privirea spectatorul. Înalt de doi metri, el domină atelierul artistei Daria Marcenko (33 de ani), autoarea acestui portret intitulat ‘Fața războiului’.

‘La început, mi-a fost un pic teamă să dorm în aceeași cameră cu el’, a mărturisit artista. ‘Dar m-am obișnuit’, a adăugat ea.

Tânăra apropie o lampă de portret: când se vede schițând o grimasă, când amenințător, Putin își schimbă expresia feței în funcție de lumină direcționată asupra sa. ‘Poate arăta ca unul din modelele afișelor de propagandă sovietică sau ca un Superman’, în funcție de unghiul ales, a explicat autoarea.
‘Pentru mine, acest război este diferit de toate celelalte, deoarece se bazează pe minciuni’, a afirmat tânăra artistă, indicând că toate cele 5.000 de cartușe cu care a realizat acest portret au fost adunate în estul Ucrainei.

Primele cartușe i-au fost aduse de prietenul ei, foarte implicat în mișcarea populară EuroMaidan, care a condus la destituirea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici în februarie 2014. Celelalte i-au fost livrate de amici ai săi care luptă împotriva insurgenților proruși în estul Ucrainei.

Aceste gloanțe, trase deopotrivă de soldați ucraineni și separatiști, sunt toate ‘simbolul unei vieți întrerupte’, a adăugat cu durere artista.
În cele 15 luni de când a început, conflictul a răpit viața a 6.800 de persoane, în majoritatea civili. Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea financiară și militară a rebelilor, fapt negat categoric de Moscova.

‘Din păcate, războiul mi-a dat o mulțime de material și de muncă’, a mai declarat Daria Marcenko, adăugând că portretul președintelui rus va fi completat cu alte patru opere de artă.

Până acum doar mass-media ucrainene sau occidentale au manifestat interes pentru activitatea ei, dar artista crede că Vladimir Putin a văzut cu siguranță deja portretul (publicat de presă) pe care ea i l-a dedicat.
agerpres.ro