Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina: Mii de ucraineni au…

Ucraina: Mii de ucraineni au protestat la Kiev împotriva „capitulării” în faţa Moscovei

Aproximativ 12. 000 de ucraineni au mărşăluit luni, 14 octombrie la Kiev, acuzându-l pe preşedintele Volodimir Zelenski că pregăteşte o „capitulare” în faţa separatiştilor proruşi şi a Moscovei în cadrul procesului de pace în estul Ucrainei, unde forţele proguvernamentale ucrainene luptă din 2014 împotriva rebelilor susţinuţi de Rusia, scrie Agerpres.

Manifestanţii au fluturat drapele ucrainene şi ale unor formaţiuni naţionaliste, purtând banderole şi pancarte pe care se putea citi Jos cu trădătorii!, Glorie Ucrainei!, lansând sloganuri împotriva limbii ruse, scrie Agerpres. Marşul a fost păzit de 1.500 de agenți de ordine.

Manifestaţia a fost organizată cu ocazia Zilei apărătorului în Ucraina, o sărbătoare ce marchează din 2015 fondarea Armatei insurecţionale ucrainene (UPA), o organizaţie militară controversată din anii 1940 şi 1950.

Ucraina se confruntă din 2014 cu un conflict în estul ţării împotriva separatiştilor proruşi, susţinuţi de Moscova – potrivit Kievului şi Occidentului – soldat până în prezent cu aproape 13.000 de morţi.

Alegerea în luna aprilie în funcţia supremă în stat a lui Volodimir Zelenski, a permis reluarea dialogului cu Rusia, ceea ce a condus la un important schimb de prizonieri între cele două părţi în luna septembrie.

Autorităţile de la Kiev au validat de asemenea un text care prevede o autonomie sporită pentru regiunile controlate în prezent de rebeli în Donbas (în regiunile Doneţk şi Lugansk), un subiect exploziv în Ucraina şi considerat drept o concesie inacceptabilă de o parte a populaţiei.

Acuzat de capitulare de către naţionalişti, preşedintele ucrainean nu a încetat să se apere, insistând că această autonomie nu ar putea fi decât rezultatul unor alegeri libere şi odată ce rebelii se vor dezarma.

O primă acţiune de protest împotriva acestui proiect a adunat cel puţin 10.000 de persoane la Kiev la începutul lunii octombrie.

Ce prevede aşa-numita „formulă Steinmeier” pentru restabilirea păcii în Donbas.

„Formula Steinmeier” a fost propusă de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în Donbas, prin retragerea forţelor de pe linia de contact, desfășurarea de alegeri în teritoriile separatiste și acordarea ulterioară a unui statut special pentru zona respectivă, scrie g4media.ro.

Potrivit acestui document, Ucraina trebuie să adopte o lege specială, conform căreia pe teritoriile ocupate din regiunile Doneţk şi Luhansk trebuie să fie organizate alegeri locale, monitorizate de reprezentanți ai OSCE și ai ODIHR. În ziua alegerilor (la ora locală 20:00), în Ucraina ar urma să intre în vigoare o lege provizorie care acordă Donbasului un statut special, relatează g4media.ro.

Legea respectivă va căpăta caracter permanent doar după ce OSCE va confirma că scrutinul în zona separatistă s-a desfăşurat cu respectarea cerințelor democratice.

FOTO: Agerpres.ro