„Ucraina împotria Rusiei”: CEDO va organiza audieri pe problema Crimeei

Material de pe Hromadske

Camera Superioară a Curții Europene a Drepturilor Omului va începe audierile în cazul „Ucraina împotriva Rusiei” pe problema Crimeei. Informația a fost făcută publică pe site-ul CEDO.

Ucraina a depus o cerere pe 13 martie 2014, în care partea ucraineană face referire la încălcarea mai multor articole din Convenția privind protecția drepturilor omului și libertățile fundamentale. 

Ucraina va fi reprezentată de Ministrul Adjunct al Justiției, Ivan Lishchina. Anterior, acesta a explicat că cererea se referă la „Încălcarile săvîrșite în Crimeea de către Federația Rusă, după stabilirea efectivă a controlului asupra peninsulei pe 27 februarie 2014, a articolelor: 2 (Dreptul la viață), 3 (Interzicerea torturii), 5 (Dreptul la libertate și la siguranță), 6 (Dreptul la un proces echitabil ), 8 (Dreptul la respectarea vieții private și de familie), 9 (Libertatea de gândire, de conștiință și de religie), 10 (Libertatea de exprimare), 11 (Libertatea de întrunire și de asociere) din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale; articolul 14 (Interzicerea discriminării) al Convenției, articolul 18 (Limite, restricții de utilizare a drepturilor) și a articolelor 1 (Protecția dreptului de proprietate), 2 (Dreptul la educație) și 3 (Dreptul la alegeri libere) din Protocol, articolul 2 (Libertatea de circulație) din Protocolul nr. 4 adițional al Convenției, articolul 1 (Interzicerea totală a discriminării) din Protocolul nr. 12 al Convenției”.

În ajunul ședinței, Lishchina și-a rupt degetul de la picior și va lua cuvântul într-un singur pantof, motiv pentru care în Facebook a început un flashmob în sprijinul lui.

Anterior s-a comunicat că CEDO a anulat examinarea dosarului „Ucraina împotriva Rusiei”, planificat pentru 27 februarie.

La Curtea Europeană a Drepturilor omului împotriva Ucrainei sunt înregistrate de zece ori mai multe plângeri împotriva consecințelor agresiunii Federației Ruse decât împotriva Rusiei în general. Împotriva Ucrainei au fost înregistrat 7267 de plângeri, dintre care 60% se referă la consecințele agresiunii rusești în estul Ucrainei și la încălcările drepturilor omului în Crimeea ocupată.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *