Ucraina: De astăzi, utilizarea limbii ucrainene este obligatorie

Marți, 16 iulie, în Ucraina a intrat în vigoare Legea cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat, care prevede că singura limbă oficială este cea ucraineană, pe care trebuie să o cunoască fiecare cetățean, transmite unian.net.

Legea îi obligă pe funcționarii publici să vorbească limba oficială, statul asigurând instruirea celor care nu au avut posibilitatea să învețe limba ucraineană.

Totodată, persoanele care vor să obțină cetățenia Ucrainei vor trebui să demonstreze cunoașterea limbii ucrainene la un nivel corespunzător.

Legea nu se aplică sferei comunicării private şi în cadrul ceremoniilor religioase. În același timp, angajații întreprinderilor private vor putea vorbi în altă limbă decât cea ucraineană doar dacă acest lucru este solicitat de către clienți, notează dw.com.

Săptămânal, posturile de radio și televiziune trebuie să aibă un volum de cel puțin 75% de conținut în limba ucraineană. Ziarele vor trebui să fie tipărite în limba ucraineană, iar jurnalele și revistele vor putea avea și versiuni suplimentare. La fel, editurile vor trebui să aibă cel puţin jumătate din conţinut în limba de stat.

Potrivit pravda.com.ua, denigrarea publică sau nerespectarea limbii de stat va fi pedepsită.

Foto: RIA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Inca un pas catre denationalizare la haholi, si inca un pas pentru a continua rasboi in Donbas. Inseamna asta ca nu mai avem noi, moldoveni, drept la identitate nationala acolo, si pe linga noi alti precum nemti, cehi, unguri, bolgari, polonezi ca de rusi nu mai merge vorba. Ce buna vecinatate mai e si asta, de care spumega cel Zelenski ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *