Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina a ajuns la un…

Ucraina a ajuns la un acord cu creditorii

Ucraina a ajuns la un acord cu creditorii pentru reducerea cu 20% a unor datorii de 18 miliarde dolari şi prelungirea maturităţilor, care va permite evitarea intrării în faliment a economiei decimate de războiul cu separatiştii, dar Rusia nu acceptă condiţiile.

Ministrul de Finanţe Natalie Jaresko a convenit acordul cu un comitet al creditorilor condus de fondul Franklin Templeton, după cinci luni de discuţii, relatează Bloomberg.

Acordul include reducerea cu 20% a valorii unor euroobligaţiuni în valoare de 18 miliarde de dolari, din care primele ajung la maturitate în mai puţin de o lună.

Înţelegerea mai prevede prelungirea termenelor de rambursare cu patru ani şi stabileşte o dobândă de 7,75% pentru toate maturităţile.

Rusiei i-au fost oferite aceleaşi condiţii ca şi deţinătorilor privaţi de obligaţiuni, dar ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a declarat că nu va participa la restructurarea datoriilor.
„Rusia nu acceptă să şteargă 20% din valoarea obligaţiunilor de 3 miliarde de euro cumpărate de la Ucraina”, a spus Siluanov.

Ministrul ucrainean de Finanţe Jaresko a spus că au fost cinci luni de discuţii foarte dificile, dar că are încredere că pieţele vor primi foarte bine acordul.

Ucraina vrea să respecte condiţiile programului de asistenţă de urgenţă cu FMI, care consideră că restructurarea datoriilor va permite Ucrainei economii de 15,3 miliarde de dolari până în 2018 şi reducerea ponderii datoriilor în PIB.

Sursa: Mediafax