Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina: 8.000 de polițiști și…

Ucraina: 8.000 de polițiști și militari au trecut de partea separatiștilor

Aproape 8.000 de polițiști și militari au trecut de partea separatiștilor proruși din estul ucrainean, a anunțat procurorul militar șef al Ucrainei, Anatoli Matios, potrivit mass-mediei de la Kiev.
„Avem liste complete cu 5.000 de polițiști și aproximativ 3.000 de militari care au trecut de partea inamicului. Ei vor fi trași la răspundere”, a afirmat procurorul, citat de agenția ucraineană UNN.
El a indicat că printre aceștia figurează polițișți și militari care se află în prezent în Crimeea, peninsulă anexată în martie anul trecut la Rusia.
Anatoli Matios a anunțat totodată crearea unui Parchet militar al forțelor ucrainene care luptă în estul țării, această structură urmând să se ocupe de procesele penale în regiunile Donețk, Lugansk, Harkov și Zaporoje.
Agenția Unian amintește că autoritățile ucrainene au mai raportat astfel de fapte legate de trecerea de partea separatiștilor a unor colaboratori ai serviciilor de securitate ucrainene. La sfârșitul lunii iunie, generalul Aleksandr Kolomieț, fost consilier în cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, anunța că a intrat în rândurile separatiștilor din regiunea Donețk. El indica totodată că sute de soldați și ofițeri ai armatei ucrainene au trecut de partea „milițiilor” din regiunea Donețk și că mulți dintre foștii săi colegi doresc să intre în rândurile „apărătorilor Donbasului”.
Conflictul din estul Ucrainei dintre armata ucraineană și rebelii proruși s-a soldat cu peste 6.800 de morți din aprilie 2014 și până în prezent. Un nou armistițiu a fost instituit în februarie, în urma unui acord de pace încheiat la Minsk, dar incidente soldate cu victime au loc frecvent în estul ucrainean. Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea rebelilor din regiune.