Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Televiziunea de stat turcă și-a…

Televiziunea de stat turcă și-a întrerupt emisia. Un elicopter militar a deschis focul deasupra capitalei

Televiziunea de stat turcă TRT și-a întrerupt emisia vineri noaptea, după ce un crainic a citit un comunicat al armatei anunțând că militarii au luat puterea printr-o lovitură de stat, informează Reuters, citat de agerpres.ro. În același timp, o explozie violentă a fost auzită vineri în centrul Ankarei, capitala Turciei, unde armata susține că a preluat controlul țării, iar deasupra orașului au fost văzute avioane de vânătoare și elicoptere. Potrivit agenției France Presse, pentru moment nu se cunosc motivele acestei explozii. Reuters relatează, pe de altă parte, că un elicopter militar a deschis focul deasupra capitalei. Președintele Tayyip Erdogan a declarat  că lovitura de stat este o încercare a unei fracțiuni a armatei și și-a chemat susținătorii să iasă în stradă.

Agerpres.ro scrie, citând Reuters, că sediul parlamentului turc a fost înconjurat de tancuri, iar pe aeroportul din Istanbul s-au auzit focuri de armă, în contextul în care o lovitură de stat este în desfășurare în Turcia.

UPDATE: 17 polițiști au fost uciși la Ankara în contextul în care situația este foarte confuză în Turcia după ce o facțiune a armatei a anunțat că a preluat puterea, soldații trag asupra mulțimii, s-au înregistrat răniți.

UPDATE: Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care potrivit unor surse guvernamentale citate de presa turcă, „se află într-un loc sigur”, a lansat un apel populației să reziste loviturii de stat despre care susține că este executată de un mic grup de militari și să iasă în locurile publice.

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară, 15 iulie, o „tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului. Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara. Președintele turc Tayyip Erdogan a anunțat că este în siguranță și a cerut populației să iasă în stradă pentru a opune rezistență. Canalul public de televiziune a anunțat proclamarea legii marțiale (atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite – n.r.) și și-a sistat emisia. Sursele străine au anunțat despre explozii în centrul capitalei turce, Ankara, atacuri armate asupa sediului Serviciului Național de Informații, aeroportului internațional din Istanbul, pe când clădirea Parlamentului a fost înconjurată de tancuri.  Președintele Recep Tayyip Erdogan a denunțat o „revoltă a unei minorități în interiorul armatei”. Armata turcă argumentează că a fost necesară preluarea puterii pentru că Administraţia Recep Tayyip Erdogan a periclitat statul de drept şi democraţia turcă.

Foto: reuters.com