Telegram și-a schimbat politica de confidențialitate. Va putea transmite serviciilor secrete date despre teroriști

Material de pe Novaya gazeta
Telegram Messenger și-a schimbat politica de confidențialitate, adăugând un punct privind posibilitatea de a transmite serviciilor secrete, în baza deciziilor judecătorești, informații despre persoanele suspectate de terorism. Politica de confidențialitate a fost modificată pe 14 august 2018 pentru a adăuga informațiile cerute de legea privind protecția datelor UE.

„În cazul în care Telegram Messenger obține o dispoziție judecătorească, care confirmă că sunteți suspectat de terorism, atunci putem dezvălui serviciilor secrete IP-adresa Dvs. și numărul de telefon. Până azi, astfel de situații nu au existat”, se menționează în paragraful 8.3 al Politicii de confidențialitate a aplicației.

Telegram Messenger subliniază că, dacă vor exista astfel de cazuri, această informație va fi plasată pe un canal special, pe care la fiecare șase luni vor fi publicate rapoarte despre adresările serviciilor secrete.

Avocatul aplicației, conducătorul Grupului Internațională de Aadvocacy Agora, Pavel Chikov, notează că această decizie nu este rezultatul unor negocieri cu autoritățile, deoarece Telegram Messenger de mult timp luptă cu terorismul și blochează canalele și chaturile suspecte.

„Noi, ca reprezentanți ai Telegram Messenger, niciodată n-am negat dreptul și chiar obligația autorităților de a lupta împotriva terorismului. Dimpotrivă, am propus o cale civilizată – o hotărâre judecătorească în schimbul informațiilor, și nu a corespondenței, ci doar a IP-adresei și a telefonului. Echilibrul între interesele naționale de securitate și a vieții private trebuie găsit. Telegram Messenger oferă propria versiune. FSS nu a propus nimic”, a adăugat Chikov.

După cum a explicat conducătorul Proiectului de Advocacy, Roskomsvoboda Artiom Kozliuk, IP-adresa și numărul de telefon sunt atribute care permit identificarea persoanei și locul aflării ei, precum și posibilitatea de a prezenta în instanță că anume această persoană a făcut o anumită înregistrare.

„Este logic de a transmite aceste date seriviciilor secrete, acestea fiind necesare pentru a descoperi infracțiunile. Este o practică normală, dacă totul este făcut conform regulilor: este intentat un dosar penal și există o hotărâre judecătorească”, a spus el.

Judecătoria raională Tagansk din Moscova a admis pe 13 aprilie adresarea Roskomnadzor și a emis o decizie privind suspendarea imediată a aplicației Telegram Messenger, după ce acesta a refuzat să ofere FSS cheile de la corespondența criptată a utilizatorilor. FSS insistă pe faptul că acest lucru este necesar în lupta sa cu terorismul, iar conducerea aplicației consideră că acest lucru încalcă drepturile omului și vine în contradicție cu Constituția. În ciuda blocajelor create, aplicația Telegram Messenger își continuă activitatea, și după cum menționează mass-media și bloggerii, mai mulți funcționari și departamente continuă să-l utilizeze.

Anastasia Torop / Novaya gazeta

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *