Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Sute de militari români căzuţi…

Sute de militari români căzuţi la Stalingrad, reînhumați în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoșka

defenseromania.ro

La 25 octombrie, curent, cu prilejul Zilei Armatei României, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, formată din reprezentanți ai Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, a participat la ceremonia de reînhumare a 633 de militari români în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd din Federaţia Rusă, transmite Romanian Global News.

În cadrul ceremoniei de reînhumare a militarilor români, serviciul religios a fost oficiat de către un preot militar român, fiind rostite nume ale eroilor români căzuţi la Stalingrad.

La manifestare au participat, alături de delegația Ministerului Apărării Naţionale, și reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Ministerului Afacerilor Externe şi oficiali ruşi.

Activitatea se înscrie în seria manifestărilor dedicate sărbătoririi, anul acesta, a Centenarului Marii Uniri – deziderat naţional care nu s-ar fi putut realiza şi păstra peste timp, fără sacrificiul suprem al miilor de militari români căzuţi în războaie.

Realizată în anul 2015, necropola de onoare românească adăposteşte rămăşiţele pământeşti a 1 644 militari români căzuţi la datorie în cea mai crâncenă bătălie a secolului trecut – bătălia de la Stalingrad. Ceremonia de anul acesta este cu atât mai importantă cu cât osemintele aparţin celui mai mare număr de eroi români reînhumaţi până în prezent la Rossoşka. Potrivit datelor de arhivă, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a identificat mormintele a 4 361 de militari români morţi în lupta de la Stalingrad şi înhumaţi în 65 de necropole de război.

Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind statutul juridic al mormintelor militare românești pe teritoriul Federației Ruse și al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României prevede că fiecare parte contractantă poate să efectueze din proprie inițiativă, pe contul său, lucrări de întreținere a mormintelor militare aflate pe teritoriul celeilalte părți contractante. Cheltuielile pentru amenajarea mormintelor militare se află în sarcina părții contractante interesate. Cheltuielile pentru întreținerea și îngrijirea mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse revin părții contractante ruse.

Foto: mapn.ro