Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Italia a fost cuprinsă…

FOTO Italia a fost cuprinsă de un val de proteste violente, după ce au fost impuse mai multe restricții anti-covid

Decretul privind închiderea restaurantelor şi barurilor la ora 18.00 a stârnit proteste violente luni noaptea. Sute de oameni au ieşit în stradă la Milano, Trieste, Ferrara, Torino, Napoli şi Palermo pentru a cere guvernului condus de premierul Giuseppe Conte, ridicarea restricţiilor privind activităţile din domeniul HoReCa, transmite BBC.

Ciocniri au fost raportate în orașele din nordul orașului Milano și Torino, unde au fost aruncate bombe pe benzină asupra ofițerilor. La Milano, gazele lacrimogene au fost folosite pentru dispersarea protestatarilor, iar mii de oameni s-au adunat în centrul Napoli.

Demonstrațiile au început la scurt timp după ce ordinul guvernului național de a închide restaurante, baruri, săli de sport și cinematografe a intrat în vigoare la ora locală 18:00.

Proteste au avut loc în mai multe orașe din Italia inclusiv Roma, Genova, Palermo și Trieste. Șoferii de taxi au ocupat o piață centrală din Torino, în timp ce proprietarii de restaurante băteau vase și tigăi în centrul mai multor orașe. În Napoli, mai mulți oameni s-au adunat în piața centrală Plebiscito, aceștia cerând guvernatorului regional să demisioneze.

În timp ce primul blocaj național impus la începutul acestui an a fost respectat în mod pașnic, anunțul noilor măsuri au fost întâmpinate imediat. Întreprinderile mici susțin că încă se recuperează după primul blocaj și că mai multe restricții le-ar putea da faliment.

O serie de magazine de lux din centrul orașului Torino, inclusiv un magazin Gucci, au fost jefuite de mulțimile care s-au adunat pe străzi după intrarea în vigoare a regulilor. Demonstranții au dat drumul la petarde și au aprins rachete, în timp ce polițiștii în echipament antidisturbant au răspuns cu gaze lacrimogene.

La Milano, mulțimile scandau „Libertate, libertate, libertate!” în timp ce se ciocneau cu poliția din centrul orașului.

Ce măsuri a introdus Italia?

Noile restricţii au intrat de ieri, 26 octombrie, în vigoare în toată Italia. Astfel, restaurantele şi barurile trebuie să se închidă până la ora 18:00. Sălile de sport, piscinele şi cinematografele au lacătul deja pe uşă.

Măsurile vor trebui respectate 30 de zile. 

Până acum în Italia peste 540.000 de oameni s-au îmbolnăvit de Covid-19, iar alte 37.000 au murit de la începutul pandemiei.