Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA comemorează 16 ani de…

SUA comemorează 16 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie

Luni, 11 septembrie 2017, se împlinesc 16 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. În acest sens, vor fi organizate o serie de ceremonii de comemorare a victimelor.

Evenimentele din 11 septembrie 2001 au fost primul atac pe teritoriul SUA de la Pearl Harbour încoace. Astăzi, în timp ce SUA se luptă cu distrugerea cauzată de două uragane în trei săptămâni, americanii marchează, de asemenea, una dintre cele mai dureroase zile din istoria națiunii, notează The Boston Globe. Mii de oameni sunt așteptați la Memorialul și Muzeul Național 11 Septembrie.

Atât președintele Igor Dodon, cât și premierul, Pavel Filip au exprimat mesaje de condoleanțe în adresa poporului american.

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, nouăsprezece teroriști au deturnat patru avioane comerciale care se deplasau către San Francisco și Los Angeles de la Boston, Newark, și Washington, D.C. (Aeroportul Internațional Dulles Washington). La ora 8:46 dimineața, zborul American Airlines numărul 11 s-a prăbușit în Turnul de Nord al World Trade Center, urmat de zborul United Airlines numărul 175 care a lovit Turnul de Sud la ora 9:03.

Un alt grup de teroriști a condus zborul American Airlines numărul 77 în Pentagon la ora 9:37. Un al patrulea zbor, zborul United Airlines numărul 93, a cărui țintă finală se presupune a fi fost fie Capitoliul Statelor Unite fie Casa Albă, s-a prăbușit lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania la 10:03, după ce pasagerii de la bord au intrat în luptă cu teroriștii.

Trei clădiri din Complexul World Trade Center s-au prăbușit în urma avariilor structurale suferite în ziua atacurilor. Turnul de sud (WTC 2) s-a prăbușit aproximativ la ora 9:59, după ce a ars timp de 56 de minute într-un incendiu cauzat de impactul cu avionul ce efectua zborul United Airlines 175. Turnul de nord (WTC 1) s-a prăbușit la ora 10:28, după ce a ars timp de aproximativ 102 minute. La prăbușirea turnului de nord, resturile clădirii au avariat grav clădirea WTC 7. Integritatea sa structurală a fost compromisă și mai mult de incendii, și clădirea s-a prăbușit mai târziu în acea zi, la ora 17:20.

Atacurile au creat confuzie pe scară largă printre organizațiile de presă și printre controlorii de trafic aerian din toate Statele Unite. Tot traficul aerian internațional civil a fost oprit și nu s-a mai permis aterizarea pe pământ american timp de trei zile. Unul dintre cele mai cunoscute astfel de zvonuri a fost acela că o mașină-capcană fusese detonată la sediul Departamentului de Stat al SUA din Washington, D.C. La scurt timp după prima relatare a prăbușirii de la Pentagon, CNN și alte instituții media au relatat un incendiu izbucnit la Washington Mall. O altă relatare care a ajuns pe liniile AP era cea că un avion Delta Air Lines—zborul 1989—fusese deturnat.

2.993 de oameni și-au pierdut viața, inclusiv cei 19 teroriști: 246 în cele patru avioane (din care nu a supraviețuit nimeni), 2.603 în New York în clădiri și la sol, și 125 la Pentagon. Încă 24 de persoane rămân încă date dispărute. Toți morții din atacuri au fost civili, cu excepția a 55 de militari care au murit la Pentagon. Peste 90 de țări și-au pierdut cetățeni în atacurile de la World Trade Center.