Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA au prelungit cu încă…

SUA au prelungit cu încă un an sancțiunile pentru Belarus

Președintele SUA, Barack Obama, a decis prelungirea cu încă un an a sancțiunilor instituite împotriva fostei republici sovietice Belarus și care expirau la 16 iunie 2015, a anunțat Casa Albă, potrivit Interfax.
„Acțiunile și politica unor membri ai guvernului din Belarus și ale altor persoane din această țară de a submina procesele și instituțiile democratice, de a încălca drepturile omului prin represiune politică, reprezintă în continuare o amenințare la adresa securității naționale și a politicii externe a SUA”, a precizat Obama într-o notă transmisă Congresului american.
Sancțiunile împotriva Republicii Belarus au fost instituite în 2006 de predecesorul lui Obama, George W. Bush, și de atunci ele au fost prelungite și înăsprite în mod repetat. Pe lista sancțiunilor figurează 10 persoane, între care președintele Aleksandr Lukașenko, ministrul justiției, ministrul de interne, șeful KGB, secretarul Consiliului de Securitate din Belarus. Sancțiunile vizează, între altele, blocarea conturilor în bănci americane și interzicerea intrării pe teritoriul SUA.
După SUA, și UE a instituit sancțiuni împotriva fostei republici sovietice, mai mulți demnitari de la Minsk fiind vizați de interdicții de viză și înghețări ale activelor. Actuala perioadă de sancțiuni ale UE expiră în octombrie 2015, scrie agerpres.ro.