Semnarea Acordului istoric între SUA și Iran

Iranul a ajuns la un acord istoric cu cele șase puteri mondiale (SUA, Rusia, Franța, China, Anglia și Germania) în ceea ce privește armamentul nuclear al Statului Islamic.

Prin acest acord, Iranul promite Organizației Națiunilor Unite să oprească producerea armelor nucleare și să nu permită Teheranului să dezvolte industria nucleară civilă. Astfel, inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEI) vor avea drept și acces liber să verifice dacă acordul este sau nu respectat.

Sancțiunile economice impuse de UE și de SUA vor fi reduse. Totodată, se vor restabili relațiile economice în orice domeniu, inclusiv investițiile la petrol și gaz. Acordul a fost semnat pe data 13 iulie, la Viena, după 18 zile de negocieri neîntrerupte.

afsr.,mSemnarea acestuia a fost anunțată de Federica Mogherini, Înaltul Reprezentat al UE, care a postat și pe pagina de Twitter anunțul despre victoria obținută.

 

Premierul israelian Benyamin Netanyahu este de părere că acest acord este o eroare istorică. „Datorită acordului, Iran va dispune acum de miliarde de dolari SUA pe care îi va utiliza în dezvoltarea unei strategii de terorism. Vor lupta pentru expansionism și dictatură nu doar în Orientul Mijlociu, dar și în întreaga lume”, susține premierul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *