Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Semnarea Acordului istoric între SUA…

Semnarea Acordului istoric între SUA și Iran

Iranul a ajuns la un acord istoric cu cele șase puteri mondiale (SUA, Rusia, Franța, China, Anglia și Germania) în ceea ce privește armamentul nuclear al Statului Islamic.

Prin acest acord, Iranul promite Organizației Națiunilor Unite să oprească producerea armelor nucleare și să nu permită Teheranului să dezvolte industria nucleară civilă. Astfel, inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEI) vor avea drept și acces liber să verifice dacă acordul este sau nu respectat.

Sancțiunile economice impuse de UE și de SUA vor fi reduse. Totodată, se vor restabili relațiile economice în orice domeniu, inclusiv investițiile la petrol și gaz. Acordul a fost semnat pe data 13 iulie, la Viena, după 18 zile de negocieri neîntrerupte.

afsr.,mSemnarea acestuia a fost anunțată de Federica Mogherini, Înaltul Reprezentat al UE, care a postat și pe pagina de Twitter anunțul despre victoria obținută.

 

Premierul israelian Benyamin Netanyahu este de părere că acest acord este o eroare istorică. „Datorită acordului, Iran va dispune acum de miliarde de dolari SUA pe care îi va utiliza în dezvoltarea unei strategii de terorism. Vor lupta pentru expansionism și dictatură nu doar în Orientul Mijlociu, dar și în întreaga lume”, susține premierul.