Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șase jurnaliști din Europa omorâți…

Șase jurnaliști din Europa omorâți de la începutul anului 2017

A man lights a candle for a tribute to murdered Slovak investigative reporter Jan Kuciak at Slovak National Uprising Square in Bratislava, Slovakia, February 27, 2018. REUTERS/Radovan Stoklasa

Un jurnalist slovac și iubita lui au fost găsiți morți în propria casă, în dimineața zilei de 26 februarie 2018. Ján Kuciak, în vârstă de 27 de ani, lucra la aktuality.sk, un site de investigații jurnalistice. Kuciakc este cel de-al șaselea jurnalist din Europa omorât violent, de la începutul anului 2017 și primul din acest an.

În octombrie 2017, jurnalista malteză de investigație, Daphne Caruana Galizia, a fost ucisă de o bombă detonată de la distanță, care a distrus mașina în care se afla aceasta. Jurnalista descoperise legăturile guvernului maltez în scandalul Panama Papers, oficialii însă au negat orice acuzații și au lansat acțiuni de calomnie împotriva jurnalistei. În prezent, procesul de judecată pe acest caz este în derulare, fiind identificați cel puțin trei bărbați acuzați de uciderea ei.

În cazul jurnalistului slovac, Ján Kuciak, rapoartele preliminare arată că și el ar fi fost omorât pentru anumite materiale jurnalistice scrise de el. Tânărul slovac a murit acasă unde a fost împușcat împreună cu iubita lui.

Guvernul maltez și cel slovac oferă recompensă 1 milion de euro pentru identificarea asasinilor

În noiembrie 2017, după moartea jurnalistei malteze, Guvernul din Malta a promis o recompensă fără precedent, de un milion de euro, pentru orice informație care ar permite identificarea autorilor și a celor care au comandat asasinarea jurnalistei de investigație.  Pe de altă parte, familia jurnalistei au criticat această recompensă și au cerut demisia prim-ministrului, Comisarului de Poliție și a Procurorului General, din cauza incompetenții și corupției.

Și în cazul omorului jurnalistului slovac, Ján Kuciak, prim-ministru slovac, Robert Fico, a anunțat că oferă o recompensă de un milion de euro pentru oricine va oferi informații despre asasinii jurnalistului și iubitei lui. Declarația a fost făcută pe 27 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, iar pe o masă, au fost aduși banii promiși de premier.

Premierul slovac, Robert Fico la conferința de presă din 27 februarie. Pe masă sunt banii promiși drept recompensă celui care va divulga numele asasinilor/ Sursa: Facebook/robertficopremiersk

Cei șase jurnaliști care au murit în ultimul an

Ján Kuciak

Ján Kuciak avea 27 de ani și a scris numeroase materiale jurnalistice despre corupție și evaziune fiscală. El și prietena lui au fost împușcați în casa sa din Velka Maca, lângă Bratislava, pe 25 februarie 2018.

Daphne Caruana Galizia

Daphne Caruana Galizia avea 53 de ani când a fost omorâtă. Ea a scris despre corupție și spălarea banilor în Malta și a publicat numeroase articole bazate pe documentele Panama Papers. Poliția malteză a arestat aproximativ 10 persoane în legătură cu acest caz. Trei suspecți, Vince Muscat împreună cu frații Alfred și George Degiorgio, au fost acuzați de uciderea jurnalistului în decembrie anul trecut. Toți trei pledează nevinovat.

Kim Wall

Jurnalista suedeză Kim Wall, în vârstă de 30 de ani, a fost omorâtă în timp ce lucra la un material jurnalistic, dar nu din motive politice. Jurnalista a dispărut pe 10 august 2017, în timp ce scria un material despre un prototip a unui submarin civil, creat de danezul Peter Madsen. Corpul ei a fost găsit în mare, mutilat, aproape 12 zile mai târziu. Madsen a fost acuzat în mod oficial de crima lui Kim Wall și se așteaptă să fie condamnat în aprilie.

Dmitri Popkov

Dmitri Popkov avea 42 de ani când a fost ucis. A publicat articole despre corupția și abuzul de putere în Rusia în ziarul său Ton-M. El a criticat, de asemenea, oficialii din partidul de guvernământ Rusia Unită. La 24 mai 2017, Popkov a fost împușcat de cinci ori, iar corpul său a fost găsit în grădina sa din Minusinsk, Siberia. Autoritățile au deschis o anchetă pe acest caz, care până acum s-a dovedit a fi fără niciun rezultat.

Saeed Karimian

Saeed Karimian, directorul executiv al unui post iranian de televiziune, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis pe 19 aprilie 2017, la Istanbul, de mai mulți bărbați care l-au împușcat pe el și pe partenerul său, nativ din Kuweit. Rețeaua sa de televiziune GEM TV traducea programelor de televiziune occidentală în Farsi. Karimian a fost condamnat în absența sa în Teheran pentru „răspândirea propagandei împotriva Iranului”. Investigația poliției din Turcia este în curs de desfășurare.

Nikolay Andrushchenko

Nicolai Andrushchenko a murit pe 19 aprilie 2017, în Rusia, la vârsta de 73 de ani, la șase săptămâni după ce a fost bătut brutal de un grup de necunoscuți. Poliția din Sankt Petersburg a investigat circumstanțele omorului, însă atacatorii nu au fost identificați. Andrushchenko a fost unul dintre fondatorii ziarului Novy Petersburg și s-a specializat în știrile locale, criminalitate și drepturile omului.

 

Sursa: EURONEWS
Foto antet: REUTERS / Radovan Stoklasa