Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia anunță că va anexa…

Rusia anunță că va anexa vineri cele patru teritorii ocupate din Ucraina

Sursa foto: Digi24

Ceremonia de semnare a „acordurilor” de aderare la Federația Rusă a așa-numitelor republici Donețk și Lugansk, precum și a teritoriilor ocupate din Zaporojie și Herson va avea loc vineri, 30 septembrie, începând cu ora 15:00, în Sala Sf. Gheorghe a Marelui Palat de la Kremlin. Evenimentul va începe cu discursul liderului rus Vladimir Putin.

Acordurile vin în urma unor „referendumuri”, organizate de forțele pro-ruse în teritoriile ocupate ale Ucrainei. UE, SUA și alte țări au condamnat planurile Rusiei de a organiza aceste „referendumuri” și au declarat că acestea nu au nicio legitimitate și constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional.  

Canalul de Telegram „Zvezda”, afiliat Kremlinului, susține că după ceremonia de semnare a „acordurilor”, Vladimir Putin va avea o întrevedere cu așa-numiții lideri din teritoriilor ocupate ale Ucrainei.

Astfel, potrivit sursei citate, „numărul total al regiunilor rusești va crește la 89”.

Înainte de ceremonia e anexare a teritoriilor ocupate, președintele rus Vladimir Putin a semnat, în noaptea de joi spre vineri, decretele privind recunoașterea independenței regiunilor Herson și Zaporojie.

„Referendumurile” pentru aderarea la Rusia au fost organizate în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în teritoriile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie, în perioada 23 – 27 septembrie. Anunțul despre organizarea „referendumurilor” a fost făcut pe 20 septembrie. Înainte de începerea „referendumurilor”, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va susține decizia locuitorilor din regiunile în care are loc „votarea”.

Marți seara, 27 septembrie, așa-zisele autorități pro-ruse din teritoriile ocupate au anunțat că au fost numărate 100% din „voturile exprimate la referendumurile privind aderarea la Rusia”, scrie RBC.

Astfel, potrivit sursei citate, rezultatele votului au fost următoarele:

În autoproclamata republică Lugansk – 98,42% au votat pentru aderarea la Rusia
În autoproclamata republică Donețk – 99,23% pentru aderarea la Rusia
Teritoriile ocupate de ruși din regiunea Herson – 87,05% pentru aderarea la Rusia
Teritoriile ocupate de ruși din regiunea Zaporojie – 93,1% pentru aderarea la Rusia

Rezultatele preliminare ale „referendumurilor” din zonele ocupate ale Ucrainei. Majoritatea oamenilor ar fi „pentru” aderarea la Rusia

După numărarea „voturilor”, așa-numiții lideri din autoproclamata republică Lugansk și din teritoriul ocupat al regiunii Herson i-au solicitat liderului rus Vladimir Putin să accepte aceste teritorii în componența Rusiei. Adresările au fost făcute pe 28 septembrie de așa-numitul liderul al regiunii Lugansk, Leonid Pasecinik, și de „șeful” pro-rus al regiunii Herson, Volodimir Saldo.

Așa-numiții lideri din Lugansk și din teritoriul ocupat al regiunii Herson i-au solicitat lui Putin să accepte aceste teritorii în componența Rusiei

În Piața Roșie din Moscova au început pregătirile pentru manifestația în susținerea aderării la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina. Reuters a publicat câteva fotografii cu scena instalată în centrul capitalei ruse, lângă Kremlin.

Presa rusă de opoziție menționează că, se presupune, că după anunțul liderului rus privind acceptarea teritoriilor ocupate în componența Rusiei, Duma de Stat ar putea susține această decizie. Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a declarat că Parlamentului rus se va întruni în ședință pe 3 și 4 octombrie pentru o ședință neprogramată, fără a preciza subiectul ședinței.

La 18 martie 2014, Președintele Vladimir Putin a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea devine parte a Federației Ruse. Anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat cu separatiști pro-ruși în estul Ucrainei, care continuă și în prezent. Pe 24 februarie Rusia a invadat Ucraina. Potrivit Rusiei, acest război, pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială„ are drept scop „denazificarea” Ucrainei și „apărarea poporului” din Donbas.