Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ruși arestați în Letonia după…

Ruși arestați în Letonia după ce au fost prinși intrând într-o bază militară

Doi activiști ruși au fost arestați vineri în Letonia după ce au fost prinși intrând într-o bază militară în timp ce această țară participă la exerciții militare conduse de Statele Unite, relatează agenția Reuters, citat de agerpres.ro.
Bărbații, purtând steagul armatei ruse negru și portocaliu cu Sfântul Gheorghe și având asupra lor manifeste anti-NATO, s-au cățărat miercuri pe un zid al bazei Adazi, a declarat armata letonă. Ei au fost prinși câteva minute mai târziu, dar arestați în mod oficial vineri.

Detenția lor și un incident de piraterie informatică în Lituania miercuri se vor adăuga la tensiunile dintre fostele state sovietice baltice și Rusia, care s-au amplificat de la anexarea Crimeii de către Moscova anul trecut și sprijinul acordat rebelilor proruși în estul Ucrainei, notează Reuters.

Statele baltice au minorități ruse importante și sunt în alertă pentru un război informațional purtat pe teritoriul lor. Rusia și-a sporit activitatea militară în zonă, cu avioane de război și submarine prezente deasupra și în apele din nordul Europei.

Ambasada Rusiei la Riga nu a avut niciun comentariu de făcut cu privire la arestări.

Ministrul leton al apărării Raimonds Vejonis a declarat că incidentul ar putea face parte dintr-un război informațional, dar „serviciile (de securitate) lucrează în mod corespunzător pentru a elimina aceste provocări”, potrivit agenției locale de presă LETA.

Cealaltă Rusie, o mică mișcare militantă înființată de fondatorul Partidului Național Bolșevic Eduard Limonov care vrea să creeze un stat eurasiatic, a declarat că cei doi bărbați sunt membri ai acestei formațiuni.

O anchetă a fost deschisă în urma căreia ei ar putea fi acuzați de spionaj și încercare de a comite acte teroriste. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi ruși riscă chiar închisoarea pe viață.

Ministerul lituanian al Apărării a fost atacat miercuri de hackeri. Mass-media a arătat imagini cu site-ul său pe care apărea un text afirmând că exercițiile militare, cunoscute sub numele de „Saber Strike”, pregătesc anexarea enclavei ruse Kaliningrad, situată între
Lituania și Polonia.
sursa: agerpres.ro