Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rudele victimelor tragediei aviatice din…

Rudele victimelor tragediei aviatice din Donbas au acționat Rusia în judecată

Foto: kyivpost.com

Material de pe Euroradio
Rudele a 55 de victime ale accidentului aviatic din 2014 din Donbas, s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Despre aceasta a anunțat postul de radio Svoboda, cu referire la mass-media olandeză.

La șase luni după anunțul oficial al grupului internaționale de anchetă privind implicarea Rusiei în prăbușirea avionului Boeing, rudele victimelor au cerut Moscovei să recunoască crima și să nu pericliteze ancheta.

În 2016 rudele victimelor din Australia, Malaezia și Noua Zeelandă au acționat în judecată Rusia și pe Igor Strelcov (Ghirkin), fostul „ministru al apărării” al așa-numitei Republici Populare Donetsk. Ei l-au acuzat pe Strelkov de organizarea atacului de la sol asupra aeronavei. Anchetatorii susțin că anume acesta a condus lansarea rachetei, sau „a îndeplinit” un ordin. Potrivit rudelor celor decedați, Strelkov a participat în conflictul din Ucraina cu „binecuvântarea Kremlinului”, același lucru s-a întâmplat atunci când separatiștii au doborât avionul. Ei i-au cerut lui Ghirkin compensații în mărime de 900 de milioane de dolari.

Avionul MH17 care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur a fost doborât pe 17 iulie 2014 în regiunea Donbas. În accident au murit 298 de persoane, în mare parte, peste două sute de oameni erau cetățeni olandezi. De asemenea, în avion se aflau cetățeni ai Malaeziei, Australiei și ai altor țări.

În grupul internațională de anchetă, care de patru ani investighează această tragedie, fac parte reprezentanți ai Australiei, Belgiei, Malaeziei, Olandei și Ucrainei. Anchetatorii au ajuns la concluzia că avionul a fost doborât de o racheta rusească BUK, care aparținea celei de-a 53-a bază de rachete a forțelor armate ale Federației Ruse, staționate în Kursk. Racheta a fost expediată de către ruși pe teritoriul separatiștilor, necontrolat de Kiev.

Rusia neagă implicarea sa în doborârea avionului.

Foto: kyivpost.com