Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România. Ziua consultărilor la Cotroceni.…

România. Ziua consultărilor la Cotroceni. Klaus Iohannis: „Voi desemna un premier luni sau marţi”

Președintele României Klaus Iohannis a avut astăzi, 11 octombrie, consultări cu partidele parlamentare, în vederea formării unui nou Guvern, după ce Parlamentul a adoptat ieri, 10 octombrie, moțiunea de cenzură prin care i-a fost retrasă încrederea Guvernul Dăncilă.

Astfel, potrivit lui Iohannis, la începutul săptămânii viitoare va fi desemnat un nou premier. Acesta a indicat Partidul Naţional Liberal ca partid care va fi în centrul noii formule guvernamentale.

„Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut și de ce trebuie făcut. Însă vreau să știe toată lumea că eu intenționez să fac repede o desemnare. Luni, cel târziu marți, voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de guvern.

(…) Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l-am numit un guvern de tranziţie, fiindcă indiferent dacă vom avea sau nu anticipate sau alegeri la termen va fi un guvern care va fi în funcţie o perioadă relativ scurtă.

(…) Eu prefer un guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie decât un guvern politic. (…) PNL a spus foarte clar că e dispus să preia guvernarea. Toate celelalte formaţiuni au afirmat că vor sprijin într-o formă sau alta o astfel de abordare Aşa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau în jurul PNL”, a afirmat preşedintele Iohannis la finalul consultării cu cu partidele politice .

Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale a române, partidele care au fost invitate la consultări au fost:

  • Partidul Național Liberal (PNL);
  • Uniunea Salvați România (USR);
  • Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Partidul Mișcarea Populară (PMP);
  • Grupul parlamentar Pro Europa;
  • Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
  • Grupul parlamentar al minorităților naționale;
  • Partidul Social Democrat (PSD).

Partidul Social Democrat nu s-a prezentat la consultări.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului fiind 238 voturi pentru”, patru împotrivă” şi trei voturi anulate. Votul a fost secret cu bile.

Iniţiatorii moţiunii de cenzură spun că Guvernul Dăncilă este „cel mai nociv” din ultimii 30 de ani si arată că, imediat după acest moment, opoziţia va propune „cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români”, anticipându-se ca soluţia benefică este un „guvern suplu“, cu 15 ministere.

Iniţiatorii susţin ca soluţia după demiterea Guvernului PSD înseamnă şi adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea României.

„Vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, se afirmă în moţiune.

Guvernul Dăncilă este cel de-al 129-lea guvern al României, a guvernat țara de la 29 ianuarie 2018.

FOTO: Agerpres.ro