Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România: Președintele va începe vineri…

România: Președintele va începe vineri consultările cu partidele privind formarea noului Guvern

După demiterea Guvernului Dăncilă, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că urmează să inițieze vineri, 11 octombrie, consultări cu reprezentanții entităților politice parlamentare în vederea formării unui nou Executiv.

Prima rundă de consultări va începe la ora 11:00, „fiindcă avem urgentă nevoie de un Guvern”.

„Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a declarat șeful statului român.

Liderul de la Cotroceni a precizat că cea mai bună soluţie „pentru redarea legitimităţii Parlamentului” ar fi alegerile anticipate, adăugând că „acestea nu se poate face decât dacă există un consens al formațiunilor parlamentare actuale”.

„În cadrul consultărilor va conta în ce măsură există un astfel de consens şi care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare”, a Iohannis.

Joi, 10 octombrie, Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, care a fost demis, rămânând deocamdată în funcție ca interimar. Acesta a fost învestit la 29 ianuarie 2018.

Foto: presidency.ro