Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rezultatul referendumului din Macedonia pentru…

Rezultatul referendumului din Macedonia pentru schimbarea denumirii ţării

Foto: trt.net.tr

Referendumul de duminică, 30 septembrie, pentru  schimbarea numelui Macedoniei, a fost un eșec după ce la urne s-au prezentat doar o treime dintre alegători. Digi24 scrie că după numărarea a 80% din buletinele de vot, DA a obţinut 91,2% din sufragii, iar NU 5,86%.

Acest referendum este consultativ şi rezultatul ar trebui să fie validat de votul a două treimi din deputaţi. O majoritate de care însă nu dispun social-democratul Zoran Zaev, premierul țării, şi aliaţii săi din partidele albaneze. În acest caz, el trebuie să beneficieze de sprijinul a peste zece deputaţi ai opoziţiei de dreapta (VMRO-DPMNE).

„Peste 90% din voturi sunt pentru DA, deci este rândul Parlamentului să confirme voinţa majorităţii”, a declarat Zoran Zaev.

Preşedintele VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, i-a dat un răspuns negativ premierului Zoran Zaev: „Guvernul şi-a pierdut legitimitatea. Am avut un referendum care este un eşec profund”, a spus el într-o conferinţă de presă, adăugând că partidul său „va respecta voinţa poporului”.

Premierul Zoran Zaev a avertizat că, dacă nu va reuşi să obţină majoritatea necesară în Parlament, va convoca alegeri anticipate, la doi ani după precedentele, scrie Agerpres.

Aderarea Macedoniei la UE şi NATO a fost blocată până de curând de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării. Macedonia, care a devenit independentă în urma dezintegrării fostei Iugoslavii în 1991, poartă un nume identic cu al unei provincii din nordul Greciei. Astfel, Atena susține că Skopje trebuie să adopte un alt nume. În cadrul acestui referendum cetățenii au fost chemați să își expună opinia față de schimbarea denumirii în „Macedonia de Nord”, un nou nume care ar încheia conflictul cu Grecia și ar permite Macedoniei să se apropie de UE.

Foto: trt.net.tr